Matig alcoholgebruik

Zelfs gematigd alcoholgebruik van ouders – maximaal 14 glazen per week –  kan hun kinderen een gevoel geven van bezorgdheid en schaamte. Ook kan het drinkgedrag gevolgen hebben op het slaapritme van het kind.  Maken kinderen hun ouders in aangeschoten of dronken toestand mee, dan zien ze hen bovendien minder als positief rolmodel.

Dat blijkt uit onderzoek van het Institute of Alcohol Studies (IAS). Het rapport, dat geproduceerd werd door het Alcohol and Families Alliance en Alcohol Focus Scotland, zegt dat 29% van de ondervraagde ouders van mening is dat het acceptabel is om dronken te worden in het bijzijn hun kinderen, mits dit niet te vaak gebeurt. De uitkomst van het onderzoek is het eerste bewijs dat zelfs ouders die matig alcohol nuttigen schadelijk kunnen zijn voor kinderen. Het rapport is gebaseerd op ondervragingen een representatief onderzoek onder 997 volwassenen en hun kinderen, woonachtig in het Verenigd Koninkrijk. Alle ouders gaven vooraf aan dat ze niet meer alcohol consumeren dan 14 glazen per week zoals staat aanbevolen in de officiële Engelse richtlijnen.

Onderzoeksbevindingen alcoholgebruik

Drie op de tien ouders zegt dat ze wel eens dronken zijn geweest in het bijzijn van hun kinderen. Vijf van de tien zegt dat ze wel eens aangeschoten zijn geweest. Andere bevindingen van het onderzoek zijn:
– 15% van de kinderen heeft hun ouders gevraagd om minder alcohol te consumeren;
– 16% van de ouders hebben zich na het nuttigen van alcohol schuldig of beschaamd gevoeld in hun rol als opvoeder;
– 12% van de kinderen zei dat hun ouders hen minder aandacht geeft als ze gedronken hebben;
– 11- en 12-jarigen beschrijven alcohol als ‘suiker voor volwassenen’ en zeggen dat ouders drinken om ‘hun problemen op te lossen’.

Verontrustende kloof

“Het is verontrustend dat de meerderheid van de ondervraagde ouders heeft aangegeven weleens aangeschoten of dronken te zijn geweest in het bijzijn van hun kind”, zegt IAS-directeur Katherine Brown. “Alle ouders streven ernaar om te doen wat het beste is voor hun kinderen. Dit onderzoek toont echter aan dat er een verontrustende kloof zit in de kennis van de ouders over de gevolgen hiervan. Ouders die ’s avonds graag een glas bier of wijn nuttigen, verdienen het om te begrijpen hoe dit hun kind kan beïnvloeden. Ook zouden ze de stappen moeten kennen die ze kunnen nemen om deze impact te minimaliseren.”

Bron: The Guardian
Vertaling: Vakblad Vroeg

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER