Steeds meer ouders wonen ongehuwd samen. En juist ouders zonder verbintenis gaan na de geboorte van hun kind twee keer zo vaak uit elkaar. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor hun belastingen en toeslagen. Veel ouders zijn zich daar niet van bewust. De Belastingdienst en Toeslagen biedt hen de helpende hand.

Veel ouders hebben zich verenigd via een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Als zij uit elkaar gaan, valt er veel te regelen. “Een en ander kan gevolgen hebben voor de belasting die zij moeten betalen of terugkrijgen”, aldus belastingexpert Manuela van Blanken. Hetzelfde geldt voor mogelijke toeslagen. En misschien komen ze wel in aanmerking voor een heffingskorting of een toeslag.

Vijf dingen om meteen te regelen

Door de scheiden-checklist in te vullen op www.belastingdienst.nl/scheiden wordt duidelijk wat men moet regelen. Nu of later. Maar er zijn een paar dingen die voor íedereen slim zijn om meteen te doen. Tips om aan ouders door te geven.

  1. Praktisch: check je DigiD en je rekeningnummer en geef je verhuizing door

Misschien heb je je ex-partner gemachtigd om voor jou belastingaangifte te doen. Trek je machtiging in op machtigen.digid.nl. Zo voorkom je dat je ex belastingaangifte doet, zonder dat je dit weet. Als jouw ex je wachtwoord van je DigiD kent, is het handig deze te veranderen. Heb je een nieuw rekeningnummer? Geef dit dan door via Mijn Toeslagen als je toeslagen ontvangt en via Mijn Belastingdienst voor je belastingaangiften. En geef ook je adreswijziging door aan de gemeente.

  1. Geef de veranderingen in je leven door via Mijn Toeslagen en ga na of je recht hebt op nieuwe toeslagen

Veranderingen in je leven hebben invloed op je toeslagen. Zoals je zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget. Dus ga je uit elkaar of scheiden, verandert je inkomen of neem je meer of minder kinderopvanguren af na de scheiding? Geef het door via Mijn Toeslagen, zodat je niet te veel of te weinig toeslag krijgt.

Ontvang je nu nog geen toeslagen? Misschien heb je daar na de scheiding wel recht op. Kijk op toeslagen.nl om te zien wanneer je toeslagen kunt krijgen.

  1. Heb je samen een woning? Check wie de hypotheekrente mag aftrekken

Wie de hypotheekrente mag aftrekken, hangt onder andere af van wie in het huis blijft wonen, hoe lang het geleden is dat één van beiden het huis verliet en van wie het huis is. Ook als je niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog twee jaar hypotheekrente aftrekken. Check hier welke situatie voor jullie geldt.

  1. Pas je voorlopige aanslag aan of vraag er één aan

Misschien ontvang of betaal je na je scheiding partneralimentatie. Of verandert de hypotheekrenteaftrek? Dat heeft gevolgen voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Heb je een voorlopige aanslag? Dan is het belangrijk om deze aan te passen. Zo voorkom je financiële verrassingen. Nog geen voorlopige aanslag? Kijk dan op belastingdienst.nl/voorlopige aanslag of het interessant is om er één aan te vragen.

  1. Bedenk alvast hoe je belastingaangifte wil doen, alleen of samen. En leg afspraken vast

Vergeet niet om afspraken vast te leggen over belastingen en toeslagen. En denk alvast na over hoe je aangifte wil gaan doen. Als je gescheiden bent of uit elkaar gaat, kan je ervoor kiezen nog één keer over het gehele jaar van de scheiding belastingaangifte te doen als fiscaal partners. Het voordeel hiervan is dat je voor een laatste keer gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen. Ook voorkom je fouten, want je hebt gegevens van elkaar nodig. Zoals gegevens over het inkomen, de hypotheek of spaartegoeden. Houd bij je keuze wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen zoals bij zorgkosten. Maak daarom een berekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. Dit doe je door als proef de voorlopige aanslag in te vullen op Mijn Belastingdienst zonder deze te verzenden. Met de jaarinkomens van jullie beiden kan je daarna voor je toeslagen een proefberekening maken.

Webinar ‘Scheiden of uit elkaar’.

Op donderdag 8 september van 19.30 tot 20.45 uur organiseert de Belastingdienst het webinar ‘Scheiden of uit elkaar gaan’. Deskundigen geven dan antwoord op vragen als:
· Wanneer zijn mijn ex en ik geen fiscaal partner meer?
· We hebben een koopwoning met hypotheek. Wie heeft recht op hypotheekrenteaftrek?
· Ik ga huren. Heb ik recht op huurtoeslag?
· Wanneer ben ik co-ouder voor de Belastingdienst en hoe zit het dan met de kinderopvangtoeslag?

Bron: Persbericht Belastingdienst

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER