Het aantal samengestelde gezinnen groeit. Tegelijkertijd gaat twee derde van de samengestelde gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar. Stuitend is dat 44% van de ex-partners niet bijdraagt aan de kosten van het kind. Ook is 62% van de kinderen niet betrokken bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Dit blijkt uit onderzoek onder 621 respondenten in een samengesteld gezin in opdracht van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS).

Duidelijk wordt dat afstand en afspraken over zorgtaken en financiën een belangrijke rol spelen in de slagingskans van het nieuwe gezin. De resultaten zijn aanleiding voor de vereniging om in hun model ouderschapsplan meer maatwerk te bieden. Gedacht wordt aan meer aandacht geven aan nieuwe partners en in het bijzonder aan het vormen van een nieuw (samengesteld) gezin.

Zorgelijk

Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS: “Uit het onderzoek komt naar voren dat samengestelde gezinnen vaak een moeilijke start hebben. Vermoedelijk speelt daarbij een rol dat er vooraf weinig wordt geregeld. En dat terwijl er zowel op financieel, psychologisch als pedagogisch vlak vaak nog zoveel meer uitdagingen zijn dan bij de vorming van een eerste gezin. Zo leven partners in samengestelde gezinnen beduidend vaker ongehuwd samen dan met hun ex-partner (65%). Een derde van hen heeft niet eens een samenlevingscontract. Dat is zorgelijk, omdat wij weten dat deze mensen meer problemen krijgen als zij uit elkaar gaan doordat zij niets geregeld hebben. Dat willen we nu juist voorkomen, zeker bij deze gezinnen. De kinderen hebben immers al eerder een scheiding meegemaakt. De uitkomsten van het onderzoek zijn voor ons reden om stil te staan bij de vorming van samengestelde gezinnen.”

Kosten kind

Bij een derde van de samengestelde gezinnen betaalt de ouder samen met de nieuwe partner de kosten van de kinderen volledig. De nieuwe partner draagt, bij ‘oudere’ samengestelde gezinnen, vaker bij aan deze kosten en men regelt de financiële zaken vaker in onderling overleg.  Maar 44% van de ex-partner betaalt niet mee aan de kosten van het eigen kind. In onderling overleg heeft 33% wel nieuwe financiële regelingen en zorgtaken geregeld. Bij 31% zijn de financiën met tussenkomst van een derde persoon (mediator, advocaat, rechter) vastgesteld. Naarmate de scheiding langer geleden (> 5 jaar) heeft plaatsgevonden, zijn financiële zaken beter geregeld.

Lees verder op verenigingfas.nl >

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER