Er bestaat een directe relatie tussen de mentale gezondheid van een moeder en die van haar kind. Door de ouderlijke stress kan vijandigheid in de gezinsomgeving ontstaan. Het gebrek aan warmte kan vervolgens de mentale gezondheid van een kind negatief beïnvloeden. Maar andersom geldt hetzelfde.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek aan de Cizik School of Nursing aan de Universiteit van Texas Health Science Center in Houston naar de symptomen van de geestelijke gezondheid van moeder en kind gedurende een periode van 10 jaar. De onderzoekers concentreerden zich op moeder-kindduo’s. Zij ontdekten dat depressie van de moeder op een eerder tijdstip kinderangst en depressieve symptomen op een later tijdstip voorspelde. Kinderen die op een eerder tijdstip angst- en depressieve symptomen ervoeren, hadden op hun beurt meer kans om op een later tijdstip depressieve moeders te krijgen. Ervaringen met maternale depressie vergroten het gevoel van overweldigd te zijn door de opvoedrol.

De bevindingen van de onderzoekers bieden openingen voor de geestelijke gezondheidszorg om gezinnen waar zowel moeders als kinderen met symptomen van angst en depressie bij te staan. “Een dubbele interventie, waarbij zowel moeder als kind samen worden behandeld, naast hun afzonderlijke behandelplannen, kan een succesvolle benadering zijn voor gezinnen waar moeders en kinderen symptomen van angst en depressie vertonen,” zei Daphne Hernandez PhD, universitair hoofddocent. “Het belangrijkste is dat het implementeren van strategieën om de stress van ouders te verminderen van vitaal belang is.”

Parenting stress mediates the longitudinal effect of maternal depression on child anxiety/depressive symptoms >>

Bron: ggznieuws.nl

Zie ook:

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER