Impact donorkind op ouderschap doorgelicht

0
886

Steeds meer kinderen worden verwekt met donorzaadcellen. Hun ouders moeten beslissen of, wanneer en hoe ze hen vertellen over het feit dat ze van een donor zijn. Bio-ethicus Veerle Provoost gaat in een TED-lezing op boeiende wijze in op wat een gezin nu eigenlijk is en vooral wat ze geleerd heeft uit de gesprekken met gezinnen waarbij de kinderen zijn verwekt met donorzaadcellen.

Veerle Provoost, werkzaam als filosoof en sociaal wetenschapper in België, houdt in haar lezing een pleidooi om de problemen die deze ouders tegenkomen met hun kinderen niet direct te problematiseren als gevolg van hun ‘andere’ manier van geboren worden. En geeft het advies niet te veel te adviseren. De meeste mensen weten zelf wel wat het beste voelt en – daardoor – is voor hun gezin.

Provoost vroeg zich ook af hoe de kinderen die op deze manier zijn verwekt over familie en ouders zouden denken. Dit deed ze aan de hand van een tekening van een appelboom, waarbij ze de kinderen de boom op een eigen manier liet vullen met appels en waarbij ze hen hun geboorteverhaal liet vertellen.  Wat haar daarbij opviel was dat zowel de kinderen als de ouders hun verhaal op een eigen manier vorm gaven. Dat ouders hier ook zeker toe in staat zijn en niet van professionals hoeven te horen hoe en wanneer ze hun kinderen het beste kunnen vertellen waar ze vandaan komen. Bovendien is advies over het algemeen niet op (wetenschappelijk) bewijs gefundeerd.

The name of the father? | Veerle Provoost | TEDxGhent

Interview Veerle Provoost
In een interview geeft Veerle  Provoost een toelichting op haar TED-lezing: “Kroost vond mijn voordracht over de spermabank hilarisch”

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER