Stellen met kinderen hebben acht keer vaker ruzie dan stellen zonder kinderen. De hoeveelheid stress en moeheid zijn exorbitant veel hoger. Toch vinden we dat ouders hun relatie goed moeten houden zonder hulp. Dat is onterecht.

Een kind krijgen is een avontuur met onvoorziene gevolgen, laat Carolien Gravesteijn, lector ouderschap aan de Hogeschool Leiden in Het Parool weten. Er is veel begeleiding tijdens de zwangerschap, maar niet of nauwelijks  over zaken als hun relatie of het combineren van werk en zorg, en vooral voor hun relatie. “Ik snap echt niet waarom er wel zwangerschapsgym is, maar geen ouderschapsgym. Ouders geven les op de moeilijkste school ter wereld, maar ze krijgen er geen opleiding voor. Terwijl je moet kunnen omgaan met stress, slaapgebrek, een grote verantwoordelijkheid en verwachtingen. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat je met zo’n cursus heel veel echtscheidingen voorkomt.”

Beter voorbereiden
Voor Gravesteijn aanleiding om ouderschapscursussen op te zetten, binnenkort al in Leiden. Ook Amsterdam is geïnteresseerd. “Er is in Nederland veel aandacht voor opvoeden, maar niet voor het ouderschap zelf. Terwijl 98 procent van ouders aangeeft dat ze tevreden zijn over hoe ze opvoeden, zegt 58 procent dat ze het ouderschap zwaarder vinden dan ze hadden verwacht. Veel ouders geven aan dat ze achteraf gezien graag wat beter voorbereid hadden willen zijn. Die cijfers triggerden me. Sinds ik in 2012 lector ouderschap werd, ben ik gaan nadenken over hoe je ouders beter kunt voorbereiden.”

Family Foundations
De cursus van Gravesteijn is gebaseerd op een Amerikaanse training, Family Foundations van psycholoog Mark Feinberg aan Penn State University. “Wij hebben met toestemming die training aangepast aan de Nederlandse situatie. Het gaat niet om hoe ze ouder moeten zijn, maar vooral over wat ze kunnen verwachten. We leren stellen als het kind er nog niet is alvast te praten over waarden, over het verdelen van taken en over hoe ze conflicten willen oplossen. Als je ouders wordt, heb je plotseling ook een andere partner, die je eigenlijk nog niet kent. Het is goed om in elk geval te weten hoe je er allebei in staat.” 

Meerwaarde
Volgens wetenschappelijk onderzoek naar de Amerikaanse ouderschapstrainingen zijn ouders na het volgen van een cursus
– beter in staat problemen op te lossen
– meer ontspannen
– warmer in hun opvoeding
– vragen eerder hulp

Ook slapen hun kinderen beter, ervaren ouders en kinderen minder stress, en hebben kinderen minder gedragsproblemen.

Lees verder in Het Parool (23-03-2017): ‘Gun kind en je relatie een cursus’
Zwangerschapsgym is voor jonge ouders de normaalste zaak van de wereld. Ouderschapsgym moet net zo gewoon zijn als zwangerschapsgym, vindt lector ouderschap Carolien Gravesteijn.

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER