vogelnestverblijf bij scheiding

De introductie van het ouderschapsplan heeft ervoor gezorgd dat meer scheidende ouders schriftelijke afspraken over de opvoeding. Daar blijft het echter bij. Het welzijn van de kinderen gaat er met de papieren afspraken niet op vooruit. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Simon de Bruijn aan de Universiteit Utrecht.

In een poging de mogelijke negatieve gevolgen van (echt)scheiding voor ouders en kinderen te verminderen heeft de overheid in 2009 nieuwe scheidingswetgeving geïntroduceerd (de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding). Een belangrijk nieuw onderdeel van deze wet is dat ouders met gezamenlijk gezag over hun minderjarige kinderen verplicht zijn om een ouderschapsplan op te stellen indien ze uit elkaar gaan.

Werking in praktijk

Simon de Bruijn heeft in zijn proefschrift onderzocht hoe het verplichte ouderschapsplan in de praktijk werkt. Hij is nagegaan óf ouderschapsplannen wel worden opgesteld, welke ouders dat doen, wat erin wordt opgenomen en of het verplichte ouderschapsplan het effect heeft dat de Nederlandse overheid beoogde. Daarnaast is ook de rol van professionele bemiddeling bij (echt)scheiding onderzocht; een andere benadering die de mogelijke negatieve effecten van echtscheiding zou kunnen verzachten.

Weinig veranderingen

Uit het onderzoek van De Bruijn blijkt dat méér ouders schriftelijke afspraken opstellen na hun scheiding, en dat deze afspraken uitgebreider zijn én vaker worden aangepast na de scheiding. Buiten deze veranderingen lijkt de invoering van het ouderschapsplan weinig veranderingen teweeggebracht te hebben. Zo is er geen verandering in het welzijn van het kind of het onderlinge contact van ouders na scheiding geconstateerd. Professionele bemiddeling bij (echt)scheiding blijkt daarentegen wel van invloed.

Bemiddelaar

Het welzijn van kinderen zou in potentie gebaat zijn wanneer ouders met veel conflicten voorafgaand aan de scheiding een bemiddelaar consulteren wanneer dit geadviseerd wordt door een juridische derde partij.

Bron: uu.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER