Vooral migrantenvaders worden maar weinig bereikt door opvoedsteun. Er zijn initiatieven die er wel in slagen deze vaders te versterken. Een goed voorbeeld is de methodiek ‘Opvoeddebatten met Marokkaanse vaders’. Tijdens de debatten gaan migrantenvaders met elkaar in gesprek over opvoeding, in hun eigen omgeving en taal en met gebruik van visuele middelen.

Pedagoog Abdellah Mehraz ontwikkelde ‘opvoeddebatten’ om migrantenvaders te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Met steun van onder andere ZonMw beschreef hij zijn methodiek in een handboek. Dit maakte de cursus meer zichtbaar en leidde tot nieuwe vormen van opvoedondersteuning.

Kaart- en bordspellen

De afgelopen jaren zijn zo’n 1400 vaders bereikt met de methodiek, waaronder recent ook Turkse en Somalische vaders. Mehraz: “Tijdens die debatten maken we ook gebruik van door onszelf ontwikkelde kaart- en bordspellen die de deelnemers uitdagen met elkaar in gesprek te gaan over gevoelige onderwerpen. De onderwerpen daarbij breiden zich nog steeds uit. Zo ontwikkelen we op dit moment – op basis van een vraag van de vaders – een bordspel om het bespreken van gevoelens en intimiteit te vergemakkelijken.”

Effect

De opvoeddebatten hebben daadwerkelijk effect, weet Mehraz. “We organiseren enkele maanden na afloop van de debatreeks terugkomdagen voor de groepen. We vragen daarbij wat er veranderd is na de cursus. We horen daarbij veel positieve dingen; bijvoorbeeld vaders die zeggen dat ze hun kinderen meer stimuleren of dat ze nu met hun vrouw overleggen over de opvoeding. En vooral dat ze bij problemen eerst gaan kijken wat ze er zelf aan kunnen doen in plaats van de schuld meteen bij anderen te leggen.”

Handboek

In aanloop naar de inwerkingtreding van de Jeugdwet verstrekte ZonMw bescheiden subsidies om handboeken voor de jeugdsector te beschrijven. Met zon subsidie heeft Mehraz, in samenwerking met het Verwey-Jonker Instituut en Hogeschool InHolland, een door hem ontwikkelde cursus in een handboek vastgelegd en waar mogelijk met literatuur nader onderbouwd. Het handboek is te vinden op de website van het Verwey Jonker Instituut.

Verder lezen: Migrantenvaders betrekken bij de opvoeding – Handboek over opvoeddebatten leidt tot veel belangstelling

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER