Hoe kom je er in coronatijd. achter hoe het bij een kind thuis gaat? Wat gaat er wel goed en wat niet? Hoe kijk je samen of er oplossingen te bedenken zijn voor problemen die zich voordoen? Met een online vragenlijst, ontwikkelt door Augeo, krijg je duidelijkheid.

Hulpverleners houden nu vanaf een afstand contact met gezinnen. Om goed een (beeld)gesprek te voeren weet je inmiddels wel dat je op een rustige plek gaat zitten en dat je positieve feedback geeft. Maar wát moet je nu precies vragen om erachter te komen hoe het thuis echt gaat? Vragenlijst om erachter te komen hoe het thuis gaat

Kinderen betrekken

De vragen zijn bedoeld voor ouders, maar je kunt ze ook gebruiken voor kinderen. Natuurlijk moet je ze dan wel vertalen naar wat het kind kan begrijpen. Kinderen vinden het leuk om te helpen en mee te denken met hun ouders en komen hierbij vaak met onverwachte oplossingen. Hen betrekken is ook goed voor hun ontwikkeling en het helpt ze om beter met moeilijke dingen om te gaan.

Hoe nu verder?

En dan, na het gesprek? Je formuleert een aantal aandachtspunten waar ouders mee aan de slag kunnen en waarvan je denkt dat ze dit ook goed kunnen oppakken. Spelen er dingen die mogelijk de veiligheid van de kinderen en de gezinsleden aantasten? Dan kan je gebruik maken van een beschermingsplan. Ook daarin staan behapbare en concrete afspraken met alle gezinsleden. Bijvoorbeeld: Wat kun je doen als de stress oploopt? Wie en wat kan daarbij helpen?

Mocht het helemaal niet lukken om contact te krijgen met de ouders of om op een constructieve manier met ouders aan de situatie thuis iets te verbeteren dan zijn er hulptroepen: bespreek je zorgen met je leidinggevende of vraag om advies bij Veilig Thuis.

Download de ‘Vragenlijst om erachter te komen hoe het thuis gaat’.

Bron: augeo.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER