Ouders en kind op ijsberg

Kinderen grootbrengen is een hele klus en soms gaat dat niet goed. Daarom zijn er steunouders: vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen. In twintig gemeenten is onder het motto ‘Steun ouders en help kinderen’ een publiekscampagne gestart om hier bekendheid aan te geven. De campagne kon worden gestart dankzij een bijdrage van het Oranje Fonds.

Serlina (niet haar echte naam) vertelt over hun online match: ‘Toen we het aanbod kregen om onze jongste te koppelen aan een ‘digitale steunouder’ had ik mijn twijfels of dat zou werken. Ik bedoel, zomaar gaan facetimen met een vreemde, waarom zou Owen dat leuk vinden? Maar het bleek vanaf het eerste moment een gouden greep. Owen en Moniek spreken elkaar één keer per week. Het is heerlijk om te zien hoe hij daarvan geniet en we merken dat hij echt uitkijkt naar die belmomenten. Owen is niet minder stuiterig geworden, dat hoort gewoon bij hem, maar hij zit wel weer beter in zijn vel. Dat is toch wat je graag ziet als ouder.’ Zoals altijd worden de koppelingen zorgvuldig begeleid door een steunoudercoördinator. Ook wordt gezocht naar mogelijkheden om ‘in het echt’ ontmoetingen te organiseren, waarbij ieders veiligheid voorop staat.

Steunouder Light

Omdat het de afgelopen tijd niet mogelijk was om elkaar fysiek te ontmoeten, is er nu ook Steunouder Light waarbij steunoudercoördinatoren online matches maken tussen gezinnen. Om een luisterend oor te bieden aan ouders, een kind te helpen bij het vinden van structuur in de dag, gewoon een kletspraatje te maken of samen een online spelletje te spelen.

Iets voor jou?

Nieuwsgierig of Steunouder iets voor jou is, of zou je zelf (offline of online) steunouder willen worden? Kijk op www.steunouder.nl voor meer informatie en bel of mail ons als je vragen hebt!

Video: Steunouder – wat is dat? >>

Video: Alleenstaande moeder zijn is zeker heel moeilijk >>

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER