Recensie ‘Hoogsensitief ouderschap’ door Nike Mencke

De subtitel, ‘Zo blijf je als hoogsensitieve ouder in balans’, maakt direct duidelijk dat dit boek zich richt op hoogsensitieve ouders. Dit fris vormgegeven boek is makkelijk leesbaar en in duidelijke katernen ingedeeld. Het gaat niet in op de kenmerken die passen bij hoogsensitiviteit en ook niet op de overlap met trauma, ADHD en autisme, maar wel op negen triggers die deze ouders uit evenwicht kunnen brengen.

De schrijfster Bieke Geenen is zelf hoogsensitief en heeft een hoogsensitieve zoon. Daarnaast is ze dramatherapeut en coach. Geenen hoopt met het boek ondersteuning te bieden bij het zoeken naar de juiste weg in het opvoeden en tracht mildheid en authenticiteit mee te geven.

Elk triggerhoofdstuk geeft een aantal praktische handvatten en tips. De adviezen zijn gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijfster en die van de hoogsensitieve ouders die zij heeft begeleid als professional. In aparte kaders staan privésituaties beschreven uit het gezin van de schrijfster – dit maakt het boek aangenaam persoonlijk. Achterin staat een lijst met boeken die de schrijfster aanraadt. In de omslag van het boek staan de negen triggers opgesomd, bijvoorbeeld overprikkeling, stress of oppervlakkigheid.

De tips zijn praktisch van aard. Ter illustratie, in het hoofdstuk ‘overprikkeling’ wordt na een inleiding vijf keer een handvat gegeven hoe er met prikkels en overprikkeling omgegaan kan worden. Dit varieert van het omgaan met geluiden door bijvoorbeeld een geluiddempende koptelefoon op te zetten tot het altijd bij je hebben en op tijd eten van een snack voordat je ‘hangry’ wordt. Het hoofdstuk ‘oppervlakkigheid’ gaat in op het omgaan met smalltalk door je met mensen te omringen die je interesseren. Of hoe je jezelf op sociale media minder vergelijkt met anderen door bepaalde apps van je telefoon af te halen en alleen op je telefoon te gaan als je kinderen slapen.

In sommige hoofdstukken staan uitgeschreven zinnen die je beter niet als reactie kan geven in bepaalde situaties en voorbeelden die je juist wel kan zeggen. Niet handig is bijvoorbeeld: ‘Ik ben hoogsentitief en word dus boos van wat je zegt’. In plaats daarvan zou je kunnen zeggen: ‘Ik ben gevoelig voor kritiek en kan een opmerking soms erg persoonlijk nemen. Dan loop ik daar dagenlang over te tobben. Kun je verduidelijken wat je bedoelde met je uitspraak?’. Het boek is daarmee prettig concreet en praktisch.

De schrijfster geeft aan dat, ondanks het unieke hoogsensitieve, niet elke persoon hetzelfde is en dat iedereen een eigen identiteit heeft. Toch staan er in het boek enkele stelligheden zoals: ‘Hoogsensitieve mensen vergelijken zich snel met anderen’. Daarmee doet ze de variatie in deze doelgroep te kort. Door het woord uniek te gebruiken, klinkt het alsof hoogsensitief zijn iets verhevens is. Daar zou ik toch graag weg van willen blijven, maar misschien is dat mijn hoogsentitieve karakter dat nu een beetje overgevoelig reageert.

Hoogsensitief ouderschap >>

Nike Mencke, is verloskundige (niet praktiserend), lactatiekundige IBCLC, Infant Mental Health generalist.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER