Meer dan Gewenst organiseert speeddates voor alleenstaanden of stellen die een kind willen delen met iemand anders, co-ouderschap dus. Daarbij ‘deel’ je een kind met een andere single of met een ander stel. Dat betekent dat een kind in principe in twee verschillende huizen zal opgroeien.

Ongeveer 80 procent van de deelnemers aan de speeddate wil co-ouder (of meerouder) worden. Dat zijn vooral homomannen (vrijgezel of met een relatie) en single vrouwen. Ook zijn er mannen die zich ‘aanbieden’ als zaaddonor en vrouwen die een donor zoeken. De NRC doet verslag van een speeddate waarbij 115 deelnemers in zes tot tien rondes van elk negen minuten met elkaar praten. Het is het tiende speeddate-evenement van Meer dan Gewenst – naar eigen zeggen is het initiatief uniek in de wereld. De stichting voor ‘roze’ ouderschap organiseert ook informatiebijeenkomsten voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders met een kinderwens.

 Uit de eerder gehouden speeddates zijn (voor zover bekend) negen baby’s voortgekomen en twee zijn er op komst. Hoeveel co-oudergezinnen er in Nederland zijn, waarbij bewust voor die constructie is gekozen (dus niet vanwege een scheiding), is niet bekend. Volgens de Staatscommissie Herijking ouderschap, die in opdracht van de regering onderzoek deed naar het familierecht, komt co-ouderschap wel meer voor dan vroeger.

Juridische zeggenschap
Volgens de huidige wetgeving kan een kind in Nederland maximaal twee juridisch erkende ouders hebben. Maar in de praktijk hebben kinderen steeds vaker drie of vier ouders. Daardoor tellen sommige ouders juridisch niet mee, wat bijvoorbeeld gevolgen heeft op het gebied van zorg en erfrecht. 

De Staatscommissie Herijking ouderschap adviseerde afgelopen december om de wet aan te passen en uit te breiden naar juridische zeggenschap voor maximaal vier ouders. Het moet wettelijk mogelijk worden dat een kind meer dan twee ouders heeft, schrijft de staatscommissie Herijking ouderschap aan de minister. Een meerderheid van de Tweede Kamer is daar voorstander van; het is afwachten of meerouderschap wordt opgenomen in het nieuwe regeerakkoord.

Meer vechtscheidingen
Maar wat is eigenlijk goed voor het kind? Wat betekent het om op te groeien in twee huizen en (vaak) met meer dan twee ouders? Is dat niet onrustig en verwarrend? Meerouderschap zal vooral meer gecompliceerde vechtscheidingen opleveren, meent emeritus hoogleraar Ido Weijers. Lees zijn opiniestuk: Twee ouders zijn meer dan genoeg

Bewuste keuze
Meer dan Gewenst wijst erop dat (roze) co-ouderschap een heel bewuste keuze is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt volgens de stichting dat met kinderen over wie van tevoren goed is nagedacht, het beter gaat dan gemiddeld. Op de website staat het speeddate-programma voor 2017.

Twee studentes van de School voor de Journalistiek maakten als eindexamen-opdracht een documentaire over een homostel dat op zoek gaat naar een single vrouw om in co-ouderschap een gezin mee te starten.

Lees hier het hele NRC-artikel.

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER