Kinderen die bekneld raken in een vechtscheiding, lopen grote schade op. Familierechters Deirdre Klijn en Johan Vissers willen deze kinderen beter beschermen.

Beiden spraken donderdagmiddag 4 oktober in de Rode Hoed in Amsterdam op de door SSR (het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het OM) georganiseerde SSR Meillo-lezing ‘Passie voor kinderrechten’ over de stevige stappen die er worden gezet om het scheiden voor de rechter minder conflictueus te maken.

Kinderleed

De twee rechters zien veel kinderleed aan zich voorbijtrekken in de rechtszaal: “Ik zie in de dagelijkse praktijk veel te veel ongelukkige kinderen langskomen”, stelt Klijn, familierechter in rechtbank Noord-Nederland. “Vechtscheidingen zijn een belangrijke oorzaak. Als ouders elkaar gaan bestrijden, zijn ze zo met zichzelf bezig, dan vergeten ze vaak hun kinderen als kind te behandelen. Terwijl je maar één keer kind bent, die jaren kun je later niet meer inhalen.”

Regierechter

De regierechter bestaat al een aantal jaren, maar wordt nu breder in de Rechtspraak verankerd, vertelt kinderrechter Johan Visser. Visser is landelijk woordvoerder Familie voor de Rechtspraak en liaisonrechter Internationale Kinderbescherming en Kinderontvoering. “Het is veel beter als ouders en kinderen steeds met dezelfde rechter te maken hebben. Eén gezin, één zaak, één rechter is het principe. Dan heeft de rechter overzicht over het hele proces. Dit lijkt allemaal logisch en vanzelfsprekend, maar dat was het lange tijd niet.”

“Tien jaar geleden kwam het regelmatig voor dat één gezin te maken kreeg met meerdere rechters”, vertelt Klijn. “Als zaken dan bovendien werden aangehouden, zag één gezin soms wel acht rechters. Dat is nu verleden tijd”.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

  1. Sinds wanneer is er maar 1 rechter bij betrokken? Of geld dat alleen als je er nu voor het eerst komt. Wij hebben onderhand al meer dan 10 gezien en de ene rechter weet niets van wat de andere rechter bepaald heeft of gesteld heeft /opdracht gegeven dat er iets moet gebeuren. Gevolg is dat er geen controle plaats vindt en het kind wederom benadeelt is……….

LAAT EEN REACTIE ACHTER