Via het Buitenshuisproject krijgen KOPP/KVO-kinderen die opgroeien in een onveilige gezinssituatie kinderopvang, huiswerkbegeleiding of een vrijetijdsclub aangeboden. Het Trimbos-instituut zoekt nu gemeenten die dit ook willen aanbieden aan kinderen van ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB).

Het Buitenshuisproject, dat nu enkele maanden draait, beoogt het welbevinden van KOPP/KVO-kinderen die bij Veilig Thuis zijn gemeld of hier tegenaan zitten, te vergroten. “Ook hopen we hiermee te voorkomen dat kinderen uiteindelijk in de jeugdzorg terecht komen”, aldus de Maastrichtse wethouder Bert Jongen. Maastricht is één van de elf deelnemende gemeenten aan het project.

Eerste successen

Momenteel zijn er voor de Buitenshuis-werkwijze 23 linking-pins getraind: centrale contactpersonen die zorgen voor de afstemming tussen de betrokkenen rondom het gezin, zoals de GGZ-behandelaar van de ouder, de kinderopvang, en natuurlijk de ouder(s) en het kind zelf. Daarnaast zijn er nu 43 opvangmedewerkers getraind in traumasensitief werken. Beide trainingen leverden veel enthousiaste en lovende reacties op.

Een aantal gemeenten hebben de eerste kinderen al geplaatst en de geluiden zijn positief. Eén van de deelnemende kinderen bloeit bijvoorbeeld helemaal op in de lokale sportverenging en zit inmiddels in de selectie; door de problematiek van de ouders was dit eerder niet mogelijk.

Uitbreiding naar kinderen van LVB-ouders

Nieuw is de uitbreiding van het Buitenshuisproject naar kinderen met LVB-ouders. Het Trimbos-instituut zal ook bij deze groep kinderen onderzoeken of het welbevinden vergroot kan worden door deelname aan dit project. Het projecteam  roept gemeenten op om zich op te geven voor het Buitenshuisproject voor kinderen met LVB-ouders. Ook kunnen geïnteresseerde organisaties zich melden bij het projectteam.

Filmpje

Op de website van het Trimbos-instituut staat een informatief filmpje over het Buitenhuisproject, klik hier.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER