Onder ouders met stemmingsstoornissen zijn veel zorgen over wat de gevolgen hiervan zijn voor hun kinderen. Zij hebben behoefte is aan meer screening, informatie, en preventieve training. Dat blijkt uit een nieuw Nederlands onderzoek, de MARIO-studie naar stemming en veerkracht. De resultaten zijn weergegeven in een infographic.

Kinderen met een of meerdere ouders met een stemmingsstoornis hebben een verhoogd risico om zelf een stemmingsstoornis te ontwikkelen. Daarnaast is bekend dat bepaalde factoren kinderen kunnen beschermen tegen het optreden van een stemmingsstoornis.

In het kader van een nieuw Nederlands onderzoek over dit onderwerp, de MARIO-studie naar stemming en veerkracht, hebben onderzoekers van GGZinGeest, het VU medisch centrum Amsterdam, en het Erasmus medisch centrum Rotterdam samen met ervaringsdeskundigen een online vragenlijst ontworpen. De vragenlijst was bestemd om meer te komen weten over of

  • kinderen van de stemmingsstoornis van hun ouders weten;
  • ouders met een stemmingsstoornis en hun kinderen zich zorgen maken over de ontwikkeling van de kinderen;
  • er aandacht is voor kinderen in het behandeltraject van de ouders;
  • er behoefte is aan screening, informatie over stemmingsstoornissen, preventieve training.

De uitkomst is dat er onder de ouders en kinderen inderdaad veel zorgen bgestaan en er behoefte is aan preventieve maatregelen.


Infographic MARIO vragenlijst naar stemming en veerkracht

Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Dr. Dominique Maciejewski, email: mario@ggzingeest.nl.

 

Bron: ggznieuws.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER