Echtscheiding
Echtscheiding en kinderen

Jaarlijks vinden er gemiddeld 33.000 echtscheidingen plaats. Bij 56 procent daarvan zijn kinderen betrokken. Stellen met twee kinderen scheiden het vaakst. Bij de gemiddeld 500 vechtscheidingen per jaar zijn in 44 procent van de gevallen kinderen betrokken.

Dat blijkt uit data van het CBS en gerechtelijke uitspraken. De meerderheid van alle kinderen tot en met 15 jaar woonde in 1996 nog met beide (juridische) ouders: 86%. Maar dit percentage is in 2015 gedaald tot 80%.  Na een echtscheiding blijven kinderen vaker bij alleen de moeder wonen. Jongens tot en met 15 jaar wonen steeds vaker bij hun vader alleen. Ten opzichte van 1996 is het percentage jongens dat in 2015 bij enkel bij de vader is gaan wonen na een scheiding, verdubbeld. Het percentage meisjes dat alleen bij de vader woont is in deze periode echter niet gestegen.

Vechtscheidingen, de rechter en de mediator

Niet alle vechtscheidingen komen voor de rechter want relaties waarin géén sprake is van huwelijk of geregistreerd partnerschap worden onderhands ontbonden. Het werkelijke aantal vechtscheidingen is naar verwachting dan ook fors hoger dan de circa 500 die jaarlijks worden geteld door het CBS en de Rechtspraak.

De rechter schakelt bij slechts 2,1% van de vechtscheidingen een mediator in. In 80,9% van de gevallen waarbij de rechter verwijst naar een mediator, gaat het om een zaak waar er kinderen bij betrokken zijn. Bij slechts iets meer dan een kwart (26,7%) van alle vechtscheidingen waar één van de ouders nog een co-ouderschap wil, schakelt de rechter ook een mediator in.

“Mede omdat scheidingen te vaak uit de hand lopen, vond het tweede kabinet Rutte dat er slimmer moet worden omgegaan met vechtscheidingen. Sinds 2014 wordt er gewerkt aan een mediationwet waarin partijen minder ruimte krijgen om een conflict te laten escaleren. Door politiek gedoe is deze wet echter nog steeds niet ingevoerd. Gezien de onderzoeksresultaten roepen we Rutte III op om nu echt door te pakken.”
Guido Bakker, gecertificeerdemediators.nl 

Huwelijksduur neemt toe

De gemiddelde huwelijksduur is door de jaren heen toegenomen met ruim een jaar. In 2003 duurde een gemiddeld huwelijk 13,6 jaar. In 2015 was men gemiddeld 14,8 jaar getrouwd; een verschil van 1,2 jaar.

Lees verder op gecertificeerdemediators.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER