vluchteling

Een perfect Nederlands sprekende moeder met een niet-Nederlandse achtergrond meldt zich in mijn praktijk aan omdat haar jonge zoontje gedragsproblemen op school heeft. In een gesprek wordt duidelijk dat er in het gezin ook een ander probleem speelt: de afwezigheid van de vader.

Vader is niet in het gezin aanwezig omdat hij Nederland niet in mag. Ouders hadden gedacht dat de gezinshereniging zonder veel problemen zou verlopen. Moeder probeert echter al een half jaar haar hoofd alleen boven water te houden. Ze is met allerlei instanties in de slag om het gezin alsnog te herenigen.

De afwezigheid van vader blijkt te hangen op de regel dat het inkomen van moeder te laag is om haar partner in Nederland toe te laten. Eerst zal zij dus een baan moeten vinden waar ze net iets meer verdient. Deze onverwachtse afwezigheid van vader roept veel spanning op bij moeder en de kinderen. Je hoeft niet erg veel psychologie gestudeerd te hebben om te begrijpen dat deze spanningen aan de basis van de gedragsproblemen van het zoontje liggen.

De behandeling van deze gedragsproblemen in de GGZ kosten net zoveel of meer als het bedrag dat moeder in haar salaris te kort komt. Economisch gezien wordt het geld dat moeder als aanvulling zou kunnen gebruiken voor haar partner, die zelf snel een baan zal vinden in Nederland, nu uitgegeven aan de zorg voor het kind. Het is dus een budgettair neutrale operatie. Hoewel… eigenlijk niet helemaal, want pijn en verdriet laten zich niet zo gemakkelijk in geld uitdrukken.


Bert Krapels,
Klinisch psycholoog en psychotherapeut

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER