Intensieve interventie bij vechtscheiding

Voorkomen dat kinderen de dupe worden van een vechtscheiding. Dát is de inzet van de interventie ‘Recht doen aan je kind’. Via een intensief weekprogramma krijgen ouders hulp bij het oplossen van hun onderlinge conflicten. Uit een kleinschalige pilot komt een positieve uitkomst naar voren.

De volledige naam van de interventie is: ‘Recht doen aan je kind: In een week nieuw perspectief voor gescheiden ouders in conflict’. Gedurende één week worden problemen integraal – met een combinatie van hulp en recht – benaderd. Voorafgaand aan de interventie volgen ouders een voortraject van acht tot twaalf weken. Na de intensieve week volgt een nazorgtraject van maximaal zes maanden.

Onderzoeksvragen

Insteek van het onderzoek waren de volgende twee onderzoeksvragen:
1. In hoeverre zijn ouders tevreden over het programma van de intensieve week?
2. In hoeverre zien ouders na de intensieve week weer mogelijkheden om minder frequent en minder ernstige conflicten te hebben?

Positief

De aan de interventie deelnemende ouders zijn vrijwel unaniem positief over het belang van de intensieve week. Voor de toekomst verwachten ze minder conflicten met de ex-partner te zullen hebben. Bovendien wordt verwacht dat deze conflicten gemiddeld minder ernstig zullen zijn. Daarnaast wordt voorspeld dat conflicten vaker in positievere zin zullen aflopen, dat wil zeggen minder vaak in een escalatie of impasse en vaker in een overeenstemming. Vooruitblikkend op de relatie zijn de deelnemende ouders van mening dat die over het geheel genomen ook flink zal verbeteren.

>> PDF Rapportage onderzoek Recht doen aan je kind

Bron: wodc.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER