Steeds meer kinderen en jongeren vinden een thuis in gezinshuizen. Daar leiden ze een zo normaal mogelijk leven met gezinshuisouders die hen opvoeden en ondersteunen. Een zesdelige podcastserie geeft een inkijkje in het dagelijkse reilen en zeilen van drie verschillende gezinshuizen. 

In deze audiodocu neemt Meneer Steenis je mee op bezoek bij gezinshuizen. Steeds meer kinderen en jongeren die niet bij hun eigen ouder(s) op kunnen groeien, vinden een thuis in gezinshuizen, soms tijdelijk en soms langdurig. Daar leiden ze een zo normaal mogelijk leven, met gezinshuisouders die hen opvoeden en ondersteunen.

De zesdelige podcastserie geeft een inkijkje in het dagelijkse reilen en zeilen van drie verschillende gezinshuizen. We gaan in gesprek over wat er nodig is om kinderen en jongeren steeds betere jeugdhulp te bieden in deze gezinshuizen. De kwaliteitscriteria gezinshuizen zijn hierbij leidend. Voor elk gezinshuis zijn er twee afleveringen. In de eerste aflevering nemen kinderen, jongeren en hun (gezinshuis)ouders je mee in het ‘gewone leven’ van het gezinshuis. In de tweede aflevering gaat Meneer Steenis verder in gesprek met jongeren, gezinshuisouders en met andere experts die vanuit verschillende perspectieven werken aan steeds betere jeugdhulp in gezinshuizen.

Drie plus twee kinderen

In aflevering 1 bezoekt Meneer Steenis het gezinshuis van Jonathan en Priscilla waar zij met hun drie biologische kinderen en twee gezinshuiskinderen wonen. Hoe is het om te leven in een gezinshuis? Hoe ervaren de gezinshuiskinderen én de biologische kinderen dit? En met welke uitdagingen en ingewikkeldheden hebben de gepassioneerde gezinshuisouders Priscilla en Jonathan te maken?

Jeugdhulp in gezinshuizen

Waar moet steeds betere jeugdhulp in een gezinshuis aan voldoen? Wat vinden de kinderen zelf belangrijk? In deze tweede aflevering gaat Meneer Steenis verder in gesprek met gezinshuisouders Priscilla en Jonathan en met de kinderen uit hun gezinshuis. Ook spreekt Meneer Steenis met Katja van den Eijnden, beleidsmedewerker present 24×7, en zelf gezinshuisouder, en Hans Jagers, senior inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, over de kwaliteitscriteria gezinshuizen in de praktijk en het toezicht daarop.

Luister de podcasts >>

Je kunt de podcasts ook beluisteren via jouw favoriete podcast-kanaal zoals Spotify, Apple podcast en binnenkort ook op Google.

Digitale cafés

Naar aanleiding van de eerste twee afleveringen van deze podcast gaan we graag in gesprek met gezinshuisouders, professionals en managers bij jeugdhulpaanbieders, franchise-organisaties en sociale wijkteams en met beleidsadviseurs bij gemeenten. Graag nodigen we je uit voor een digitaal café op 7, 8 of 13 april. In dit eerste café staan de bouwstenen Leefklimaat en Positie van kind en ouders centraal. Meer info en aanmelden via deze link.

Bron: brancheszorgvoorjeugd.nl

Zie ook:
Analyse van gesprekken en hechting tussen gezinshuisouders en adolescenten
Inzicht in professioneel ouderschap in gezinshuizen

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER