Koraal is recent gestart met de pilot van Kind IN Gezond Systeem (KINGS) in Noord-Brabant. De aanpak kan veel uithuisplaatsingen voorkomen. Centraal staat een behandelmodel voor hulp aan kind en ouders samen.

Accare heeft het behandelmodel ontwikkeld voor kinderen met ernstige gedragsproblemen en hun ouders. Bij KINGS worden gedurende een periode van gemiddeld zes tot acht weken zowel het kind als het hele gezin opgenomen voor een intensieve behandeling.

Meervoudige en complexe problemen

Doel is om een veilige thuisomgeving te creëren. Een omgeving waarin het kind zich weer kan gaan ontwikkelen om ernstige gevolgen – zoals uithuisplaatsing – te voorkomen. “Bij Koraal zien we kinderen en gezinnen met meervoudige en complexe problemen”, vertelt teamleider Tonio André. “Zoals bijvoorbeeld huiselijk geweld, seksueel misbruik, verwaarlozing of pesten. Ook zijn er vaak financiële problemen, kunnen ouders zich moeilijk staande houden in de maatschappij en  hebben zij vaak hun eigen psychische problemen als gevolg van traumatische ervaringen. Niet alleen het kind, maar ook ouders kunnen hulp gebruiken. Met KINGS behandelen we hen samen en individueel.”

Wat is KINGS?

“Het gehele gezin verblijft tijdelijk in een Koraal woning”, legt Tonio André uit. Om de problemen van het kind te kunnen behandelen, leren we ouders om de invloed van negatieve ervaringen uit het verleden bij zichzelf en in het huidige gedrag van hun kind te herkennen. KINGS focust zich hiermee op zowel traumaverwerking van het kind en de ouders, als op het vergroten van de sensitiviteit en opvoedvaardigheden van de ouders. Dit alles met als doel dat het kind zich weer in een veilige omgeving kan ontwikkelen en dat de lijn van geweld en verwaarlozing in de familie wordt doorbroken. De resultaten van KINGS zijn veelbelovend”. Verreweg de meeste kinderen kunnen bij de biologische ouders blijven wonen. Daarmee voorkomt KINGS veel uithuisplaatsingen.”

Start pilot

Half  maart is  de pilot bij Koraal locatie Maashorst in Reek van start gegaan. De pilot wordt gefinancierd door de regio Noordoost-Brabant en de gemeente Eindhoven. Ook Gemeente Best en Gemeente Oirschot zijn aangesloten.

Bron: koraal.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER