In Nederland hebben gemiddeld vijf kinderen per schoolklas een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV). Dat zijn jaarlijks 577.000 minderjarige kinderen. Deze kinderen vinden het vaak lastig om over hun thuissituatie te praten. Een reeks nieuwe informatieboekjes voor (toekomstige) ouders en kinderen van 0-18 jaar helpt om het gesprek hierover te openen.

De informatieboekjes KOPP/KOV helpen om de problemen van de ouder op een voor het kind begrijpelijke manier uit te leggen en geven aan ouders en kinderen tips hoe ze goed met de situatie kunnen omgaan. KOPP/KOV-kinderen hebben vaak vragen als: ‘Waarom is mijn thuissituatie anders?’ ‘Wat gebeurt er als anderen er achter komen dat mijn ouders deze problemen hebben?’ ‘Ligt het aan mij?’ ‘Krijg ik het later ook?’.

“Ik vind het naar om mijn moeder zo verdrietig te zien. Ik wil natuurlijk dat ze gewoon gelukkig is en zich goed voelt. Soms heb ik er hoofdpijn van. Ook lukt het me niet altijd om huiswerk te maken omdat ik dan te veel aan het piekeren ben.” – kind van een ouder met depressie.

Erover praten, de problematiek van de ouder begrijpen, weten hoe je hier mee om kunt gaan en hoe je steun kunt vragen aan anderen is erg belangrijk voor deze kinderen. Zo kunnen de kinderen opgroeien tot veerkrachtige volwassenen en voorkomt het dat kinderen zelf problemen ontwikkelen. Ook voor de ouders is het belangrijk om gesteund te worden bij de extra uitdagingen binnen de opvoeding van hun kinderen.

Het Trimbos-instituut ontwikkelde de KOPP/KOV informatieboekjes met financiering van de Stichting Kinderpostzegels Nederland. Er zijn zes boekjes en elf informatiekaarten voor ouders en kinderen van verschillende leeftijden. Alle materialen zijn gratis te downloaden.

Lees verder op trimbos.nl >

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER