Het Kleine Heldenhuis is het eerste huiskamerzorgconcept om gezinnen met een prematuur kind op te vangen na ontslag uit het ziekenhuis. Na verwijzing vanuit het ziekenhuis komen ze veelal terug bij het vertrouwde gezicht van de kinderarts.

Het Rotterdamse Kleine Helden Huis schenkt speciale aandacht aan te vroeg geboren kinderen en hun ouders. Na een bewogen periode in het ziekenhuis krijgen de gezinnen nazorg in een rustige omgeving. Het initiatief is bedacht door Angelique Haringsma, kinderarts neonatoloog, en Hiltje Keuchenius-Heyman, gezinscoach. Haringsma: “Het draait niet alleen om zorg. Veel mensen ervaren de ziekenhuisperiode als traumatisch.” Een aantal medici en paramedici van Franciscus Gasthuis & Vlietland, bijvoorbeeld een kinderarts, fysiotherapeut of logopedist, houdt in het huis spreekuur en helpt de ouders bij de ontwikkeling van hun kind.

Nazorgvorm uniek in de wereld

In een gezellige, niet klinische ruimte leren ouders meer over de zorg voor deze kwetsbare baby’s. Deze vorm van nazorg is uniek in de wereld. “Bij ons komen ze terecht in een rustige omgeving. In onze huiskamer met barretje en open keuken treffen gezinnen elkaar”, vertelt Haringsma. “Zo zorgen we ook voor lotgenotencontact. Verder zijn er yogalessen, is er een café en worden er workshops gegeven.” Veel medewerkers zijn zelfstandige specialisten, maar ook het consultatiebureau is aangesloten. Daarnaast kan het huis altijd een beroep doen op een trouwe groep vrijwilligers. “Zij heten de patiënten welkom en maken een praatje met ze. Vaak passen ze ook even op de andere kinderen, zodat ouders kunnen focussen op hun polibezoek.”

Voorziening voorziet in behoefte

Dat het Kleine Heldenhuis voorziet in een grote behoefte, verbaast de oprichters niet. Heyman: “Eén op de drie ouders van te vroeg geboren kinderen ontwikkelt posttraumatische stress, depressies, angsten en eenzaamheid of een burn-out. Veel ouders worstelen met onbegrip en er ontstaan vaak relationele problemen.” Haringsma: ‘Bij ons vind je dan mensen om mee te praten – een psycholoog bijvoorbeeld, of een maatschappelijk werker.” Prettig voor de ouders én de maatschappij. Zonder deze zorg ervaart namelijk één op de drie vrouwen een negatieve invloed op haar werk, tot langdurige uitval of baanverlies aan toe. Medewerkers en vrijwilligers van het Kleine Heldenhuis zijn daar extra alert op. Heyman: “En als je dat wilt, gaat de gezinscoach met je mee naar het gesprek met de bedrijfsarts.”

Meer Heldenhuizen

Nu, een jaar na de start, is het Kleine Heldenhuis alleen nog te vinden in Rotterdam. Heyman: “Ouders zijn heel blij met deze plek en we merken dat er ook interesse is van ons omringende ziekenhuizen. We willen nog veel meer Kleine Heldenhuizen bouwen. We zien dat het werkt, maar moeten het ook echt aantonen. Daar gaan we de komende periode mee aan de slag.”

Bronnen: skipr.nl / vakbladvroeg.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER