Een suïcidaal kind heeft nood aan ondersteuning en professionele hulp. De noden van de ouders worden daarbij vaak uit het oog verloren. De Vlaamse website ‘Help! Mijn kind denkt aan zelfmoord’ komt daaraan tegemoet.

De zelfmoordgedachten en psychologische problemen van een kind met zelfmoordgedachten kunnen vele jaren aanhouden. Het is logisch dat er dan veel aandacht en zorg naar het kind gaat. Maar de suïcidale crisis van een kind is ook een crisis van het gezin. Deze crisis het hoofd bieden is een zeer belastende uitdaging voor ouders. Zij voelen zich vaak onzeker en machteloos. Ook de relatie met de overige kinderen en partner kunnen onder druk komen te staan.

Enorme impact

De ouders kunnen dus best wel wat extra ondersteuning gebruiken. Ze komen er niet altijd toe om voor zichzelf te zorgen. Ook voor hulpverleners is het niet eenvoudig om voldoende zorg en aandacht te hebben voor de ouders. De impact op de kwaliteit van het leven van ouders wiens jongere ooit een suïcidepoging ondernam, is namelijk enorm, zo blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee), met de steun van Vlaamse Overheid. Ouders, maar ook hulpverleners, vinden op ‘Help! Mijn kind denkt aan zelfmoord’ informatie over zelfmoord, zelfzorg, rechten van ouders, oefeningen in opvoedingsondersteuning en talloze getuigenissen van ouders in een gelijkaardige situatie.

Help! Mijn kind denkt aan zelfmoord

De in mei 2018 gelanceerde website bevat informatie en tips rond het omgaan met de zelfmoordgedachten van een kind. De website is opgebouwd rond de getuigenissen van ouders die een kind hebben dat aan zelfdoding denkt, aangevuld door inzichten van experts.

De website  werd ontwikkeld binnen het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie door het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen – Odisee. Dit gebeurde op basis van de resultaten van het project Opvoedingsondersteuning aan ouders met suïcidale jongeren.

Bronnen: zelfmoord1813.be / hig.be/nl

In Nederland kan verwezen worden naar 113online.nl
en naar het telefoonnummer 0900-0113

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

  1. Graag zou ik ondersteuning ontvangen in het omgaan met de suicidewens van onze dochter van 33 jaar. En is er een lotgenotengroep voor ouders/naastbetrokkenen?
    Met vriendelijke groet, Ineke Meyer

LAAT EEN REACTIE ACHTER