Vader worden: het zet je wereld op zijn kop. Mathijs Noij, redacteur VOX, het magazine van de Radboud Universiteit, weet het inmiddels uit ervaring. Als vader van twee jonge dochters gaat hij over de vraag ‘wat heeft de wetenschap te vertellen over vaderschap?’ in gesprek met Nijmeegse onderzoekers.

Kinderen die opgroeien met een betrokken vader doen het beter op school. Ze overtreden minder vaak de wet en gaan later meer geld verdienen. Ze scoren zelfs beter op IQ-testen. En tegen de tijd dat de puberteit arriveert, blijken dochters ook nog eens minder (seksueel) grensoverschrijdend gedrag te vertonen als ze een goede band hebben met hun vader.

Het zijn zomaar wat uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, op een rijtje gezet door de Amerikaanse nieuwssite Fatherly. Ze tonen allemaal aan: vaders zijn essentieel voor de ontwikkeling van hun kinderen.

De komende weken verdiept Mathijs Noij zich in de wetenschap achter het vaderschap. Wat is zijn rol als vader nu precies? Wat maakt hem zo belangrijk in het leven van zijn twee dochters van vijf maanden en bijna drie? En hoe is hij zelf veranderd, sinds hij vader is? Is hij gelukkiger? En welke rol spelen vaders eigenlijk in het dierenrijk? Al die vragen legt hij voor aan wetenschappers.

Noij begint zijn serie bij het begin. En in het geval van vaderschap kan dat maar één ding betekenen: het zaad. Ook dáár heeft de wetenschap iets over te zeggen.

Deel 1 van de serie Wat maakt een vader?: Zaad >>

Bron: voxweb.nl

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

 1. Ongeschoold personeel.
  Zegt u dat iets ? De bekende “maandag”-auto en andere producten.
  Jongeren worden de volwassenheid ingestuurd zonder door de verantwoordelijken voor hun ontwikkeling
  voorzien te worden met basiskennis over opvoeden van nakomelingen……………………….

  Tja, dan kom ik als therapeut goed aan werk…………………………….eerst de ouders opvoeden………………..
  algemeen bekend. MAAR MONDJE HOUDEN DAAROVER. Het is als een generaal zijn manschappen de strijd in zou sturen zonder geweer. Stichting Lucky Child. http://www.opvoedkunde.eu Wat is uw reactie ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER