De problematiek van kwetsbare kinderen is tijdens de coronacrisis verergerd. Uit onderzoek van het Verwey-Jonker instituut onder 1.600 hulpverleners blijkt dat vooral psychische en gedragsproblemen zijn toegenomen. Bij de gezinnen die geholpen zijn door het Crisisfonds was al sprake van meerdere ernstige problemen als huiselijk geweld, verwaarlozing, verslaving en armoede. Hulpverleners geven aan zich zorgen te maken om de zomervakantie. Daarom blijft het Crisisfonds kinderen in een moeilijke thuissituatie helpen.

Dat de noodhulp van het Crisisfonds als geroepen kwam, blijkt wel uit het grote aantal aanvragen. Maar liefst 35.000 kinderen zijn geholpen met allerhande school-en spelmaterialen. Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van deze kinderen daardoor minder stress ervoer en zich gezien en gewaardeerd voelde. Voor veel kinderen was de hulp echt een steuntje in de rug; het liet hen zien dat er in deze lastige tijd mensen aan hen dachten. Het gevoel: ik doe er toe, er denkt iemand aan mij, ik word gezien’ wordt genoemd door de hulpverleners.

Crisis hakt erin

De coronacrisis heeft grote invloed op de kinderen. Volgens 75% van de hulpverleners vinden kinderen het moeilijk om met de veranderingen om te gaan. Nog eens 73% heeft (grote) moeite met het isolement dat de coronacrisis meebrengt, ze missen contact met school, sport, familie en vrienden. Ook het thuisonderwijs is lastig. Niet alle (pleeg)ouders hebben de vaardigheden om kinderen te begeleiden bij school. En vaak ontbreken de middelen voor thuisonderwijs zoals laptops en koptelefoons. Daarnaast leeft onder hulpverleners het vermoeden dat veel kinderen een onderwijsachterstand hebben opgelopen. Bijna de helft van de kinderen had niet het materiaal om aan lessen deel te nemen. 45% kreeg geen/onvoldoende begeleiding bij het schoolwerk.

Zorgen over zomervakantie

Op dit moment is de komende zomervakantie echter de grootste zorg. Normaal gesproken is de zomervakantie al een moeilijke periode voor kinderen die het thuis lastig hebben. Ze missen dan de veilige haven van school, de leerkrachten en vriendjes en de structuur. Kinderen hebben het vooral nu, na maanden van veel thuis zijn in een lastige situatie, hard nodig om hun problemen even te kunnen vergeten, hun zorgen los te laten en te ontspannen. Om die reden blijft het Crisisfonds steun verstrekken aan deze kwetsbare kinderen.

Vanaf 1 juli richt het fonds zich op het mogelijk maken van ontspannende ervaringen in de zomervakantie. Dat betekent dat nog heel veel  kinderen en gezinnen blij gemaakt kunnen worden met een dagje uit, buitenspeelgoed, georganiseerde zomerkampen en sponsoring van zomerprogrammering op AZC’s en in de opvang. Het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis is een initiatief van Augeo Foundation, Stichting Kinderpostzegels en Stichting Het Vergeten Kind.

Download visuele samenvatting van onderzoek Crisisfonds >>

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER