Ouders met een migratieachtergrond lopen tegen allerlei opvoedvragen op. Hoe bereik je als professional deze ouders en hoe kan je hen op een juiste manier ondersteunen? Die vraag stond centraal in enkele pilots. De ervaring zijn gebundeld in een online magazine.

De meeste ouders met een migratieachtergrond willen hun kinderen weerbaar opvoeden zodat zij zich thuis voelen en verbonden met Nederland, maar ook loyaal kunnen blijven aan de eigen religieus-culturele achtergrond. Om hen te ondersteunen, zijn het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vijf gemeenten in 2016 gestart met pilots Weerbaar opvoedenin Culemborg, Delft, Leiden, Maastricht en Roosendaal. Het hoofddoel was om tot bouwstenen te komen die dienen als aanvulling op het al bestaande aanbod van opvoedingsondersteuning voor deze doelgroep. Het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) deed hier binnen de deelnemende gemeenten onderzoek naar.

Magazine

Platform JEP sprak met deskundigen en ouders over de vragen en dilemma’s bij weerbaar opvoeden. Het blijkt lastig voor professionals om ouders met een migratieachtergrond te bereiken. In het magazine komen verschillende initiatieven naar voren, waaronder de samenwerking tussen formele en informele organisaties. Een andere manier is de inzet van islam-experts bij religieus-culturele onderwerpen. Ook het bespreken van heikele thema’s blijkt voor professionals vaak lastig. Deskundigen vertellen over hun aanpak om deze groep ouders op een goede en effectieve manier te ondersteunen bij opvoedvraagstukken.

Naar het JEPzine >>

Over Platform JEP

Platform JEP (Platform Jeugd preventie Extremisme en Polarisatie) ondersteunt professionals en vrijwilligers die met en voor jeugd werken bij vragen rond polarisatie, radicalisering en extremisme. Platform JEP is ondergebracht bij de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS, directie Samenleving & Integratie, ministerie van SZW) en werkt nauw samen met het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) en Stichting School & Veiligheid (SSV).

Meer informatie over Platform JEP is te vinden op www.platformjep.nl.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER