Op verschillende fora en websites voor ouders zijn artikelen en blogs te vinden over je baby buiten laten slapen. Het fenomeen lijkt overgewaaid uit Scandinavië, waardoor ouders hier in Nederland zich afvragen of het ook voor hun baby werkt. Door buiten slapen zou een baby meer vitamine D aanmaken en dieper slapen door de rustige omgevingsgeluiden. Er bestaan zogenoemde slaaphuisjes om de baby in te leggen. Opvoeden.nl biedt informatie over veilig slapen. We hebben onze deskundigen gevraagd om op dit fenomeen te reageren.

Sylvia Nossent, Nederlands Instituut van Psychologen: ‘Let op de hechting’

,,Ik weet dat dit fenomeen al een tijd bestaat en dat sommige kinderdagverblijven slaaphuisjes voor buiten beschikbaar hebben. Voor de aanmaak van vitamine D hoef je het volgens mij niet te doen, tenzij de baby echt in de zon ligt. Maar sommige baby’s slapen niet makkelijk met veel licht. Een verduisterd plekje kan helpen, maar dan is het effect op de vorming van vitamine D verdwenen. Wat wel opvalt is dat de baby’s ‘alleen’ liggen in hun slaaphuisjes en aangegeven wordt dat je vanaf 2 weken na de geboorte ermee kunt starten. We weten uit onderzoek dat baby’s de eerste weken graag in de buurt van hun ouders zijn, ook als ze slapen. Een baby moet erg wennen aan het leven buiten de baarmoeder en de aanwezigheid van ouders helpt hen daarbij. Dat heeft invloed op de hechtingsontwikkeling en draagt bij aan een gevoel van veiligheid van de baby. Ik ken geen onderzoek dat gekeken heeft naar deze effecten. Als iemand dat wel weet, hoor ik het graag!”

Mieke Cotterink, VeiligheidNL: ‘Prima, mits veilig’

,,Dit type buitenslaaphuisjes bestaat al heel erg lang. Het is zelfs zo dat het keurmerk Kinderbedden- en boxen speciaal uitgebreid is met eisen voor dit type bedje. Het moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen regelmatig verplaatsen over een buitenterrein en weersinvloeden. Dit keurmerk is niet verplicht overigens, maar de bedjes moeten uiteraard wel aan het reguliere Warenwetbesluit Kinderbedden en boxen voldoen. Wat VeiligheidNL betreft is dit een prima initiatief, mits de bedjes aan de regels voldoen.”

Yolanda Wolda, kinderpsychologe en oudercoach: ‘Risico’s apart slapen’

,,Ik vraag me af wat de effecten van alleen buiten slapen zijn. Ter preventie van wiegendood wordt geadviseerd in ieder geval gedurende de eerste zes maanden, maar liefst het hele eerste jaar, in aanwezigheid van ouders te laten slapen. Aangezien wiegendood ook overdag kan optreden, raad ik zelf altijd slapen in nabijheid overdag aan. Daarnaast ben ik bang dat voedingssignalen gemist worden. Dat kan een risico zijn voor een baby die niet optimaal groeit. Het langer en dieper slapen, dat als voordeel van het buiten slapen wordt genoemd, hoeft niet beter voor de baby zélf te zijn. Ik pleit voor meer onderzoek.”

Bettie Carmiggelt, Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg: ‘Hoe verstandig is het?’

,,Ik ben het met Sylvia Nossent eens dat op deze manier een baby geen vitamine D aanmaakt. Daar heb je zon voor nodig. Maar een verduisterd plekje is zo gek nog niet, want een baby moet juist de zon vermijden. De huid is zo dun dat er grotere kans is op verbranding. De frisse lucht van buiten zou kalmerend werken, maar die frisheid hangt volgens mij sterk af van de plaats waar je het kind buiten laat slapen. Ik kan me voorstellen dat vlak naast een snelweg of een fabriek je beter binnen kunt slapen. Ook vraag ik me af welke invloed het heeft op de gezondheid. Jonge kinderen hebben een nog niet volgroeide afweer en worden daardoor makkelijker verkouden. Is het dan verstandig om hen bij lage temperatuur buiten te laten slapen?”

Wat vind jij?

Opvoeden.nl biedt betrouwbare adviezen en tips over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Deze worden voortdurend getoetst door wetenschappers en professionals uit de praktijk. We halen hun kennis op en vertalen deze naar informatie voor ouders. We proberen zo goed mogelijk aan te sluiten op hun vragen. Daar valt buiten slapen ook onder. Heb jij ervaring met buiten slapen of weet je meer van het onderwerp af? Deel jouw kennis via het tipformulier. Samen zorgen we dat ouders hier de juiste informatie over krijgen!

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER