Om het combineren van een carrière en een gezin te ondersteunen, bieden Europese overheden en werkgevers steeds vaker werk-familiebeleid aan. Denk aan zwangerschap-, vaderschaps- en ouderschapsverlof of de optie om in deeltijd te werken. Toch wordt dit beleid maar in beperkte mate gebruikt – zeker mannen doen dit weinig.

In haar proefschrift onderzoekt promovenda Leonie van Breeschoten hoe dit komt: wanneer gebruiken mensen werk-familiebeleid waar ze recht op hebben en wat is de rol van organisaties hierin? Zijn er bijvoorbeeld organisaties waar dit makkelijker of moeilijker gaat? Verschilt dit voor mannen en vrouwen? Daarnaast is ook niet altijd duidelijk of werk-familiebeleid daadwerkelijk doet wat het moet doen. Daarom kijkt Van Breeschoten ook naar de gevolgen van werk-familiebeleid: relateert het aan de beoogde uitkomsten?

Twee uitkomsten worden onderzocht: minder werk-privéconflict en meer inzet op het werk. Ook kijkt ze of dit voor mannen en vrouwen verschilt.

In haar proefschrift laat Van Breeschoten zien dat organisaties inderdaad een rol spelen in de besluitvorming van mensen om werk-familiebeleid wel of niet te gebruiken, en dat werk-familiebeleid, in zekere mate, relateert aan de beoogde uitkomsten.

Opvallend genoeg blijken er wel genderverschillen te zijn in het gebruik van werk-familiebeleid, maar niet in de gevolgen ervan. Dit suggereert dat hoewel gendernormen de keuzes van mensen lijken te beïnvloeden, deze geen gevolgen hebben voor de uitkomsten van werk-familiebeleid. Met andere woorden: werk-familiebeleid kan net zo nuttig zijn voor mannen als voor vrouwen.

Combining a Career and Childcare : The Use and Usefulness of Work-Family Policies in European Organizations >>

Bron: Universiteit Utrecht

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER