De sluiting van onderwijs en kinderopvang is één van de maatregelen om de snelle verspreiding van het coronavirus af te remmen. Het NJi wijst op de ingrijpende gevolgen voor gezinnen. Hier ligt een verantwoordelijkheid voor ons allemaal: zorg er voor dat alle kinderen en jongeren sociale contacten houden, kunnen blijven leren en iemand hebben om mee te praten.

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft er begrip voor dat er strengere maatregelen genomen moeten worden. Ze maken zich wel zorgen over de gevolgen ervan voor gezinnen. Uit onderzoek naar de lockdown van afgelopen voorjaar blijkt dat de spanningen in gezinnen vaak toenamen. Ook is duidelijk dat online onderwijs niet voor iedereen goed uitpakt en kansenongelijkheid en eenzaamheid kan vergroten.

De maatregelen zijn drastisch. Gelukkig kan de jeugdhulp aan kinderen, jongeren en hun gezinnen wel gewoon doorgaan. In het onderwijs zijn er uitzonderingen voor leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs, voor het afnemen van examens en tentamens en voor kwetsbare kinderen. Kinderen tot 18 jaar mogen buiten sporten. Vanaf 18 jaar mag je met maximaal twee mensen buiten sporten.

Veel gezinnen beschikken over de nodige veerkracht. Desondanks wordt het voor iedereen moeilijker om elkaar te ontmoeten. Daarom is het juist nu belangrijk om oog te houden voor kinderen, jongeren en ouders die door hun omstandigheden moeite hebben om de ‘donkere dagen’ door te komen.

Informatie gebundeld

Het NJi heeft een knop op haar website over leven en werken met het coronavirus, klik hier.

Informatief zijn ook:

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER