Ouders van autistische kinderen krijgen te maken met verschillende uitdagingen. De Parent Training (PT) ondersteunt hen in het omgaan met het gedrag van hun kind. Een training in ACT-principes is juist goed voor het welbevinden van deze ouders en vermindert stress. De afkorting staat voor Acceptance en Commitment Therapy.

Dit blijkt uit Italiaans onderzoek. In de Italiaanse RCT (N totaal= 20 paar ouders) werd de effectiviteit van een ACT-matrix protocol training (ACT Matrix Groep) vergeleken met die van een standaard oudertraining (controlegroep – PT groep). Beide trainingen werden in 24-wekelijkse sessies van 90 minuten gegeven, met huiswerkopdrachten.

Het ACT Matrix protocol is gericht op zes processen: acceptatie, cognitieve defusie, aanwezig zijn, zelf-als-context, waarden en betrokken actie. In vergelijking met de PT-groep verbeterde de ACT Matrix-groep significant op de mate van psychologische flexibiliteit, bewustzijnsstaten en persoonlijke waarden in het dagelijks leven. Ook de waarneming van probleemgedrag bij hun kinderen af. Een interventie gebaseerd op de ACT-principes verhoogt het psychologische welbevinden van de ouders en vermindert de stressniveaus.

Vergeleken met de controlegroep, verbeterde de ACT Matrix Groep significant op de mate van psychologische flexibiliteit, bewustzijnsstaten, persoonlijke waarden in het dagelijks leven, en nam de waarneming van probleemgedrag bij hun kinderen af. Een interventie gebaseerd op de ACT-principes verhoogt het psychologische welbevinden van de ouders en vermindert de stressniveaus.

The Effect of Acceptance and Commitment Therapy for Improving Psychological Well-Being in Parents of Individuals with Autism Spectrum Disorders: A Randomized Controlled Trial

Bron: kenniscentrumphrenos.nl 

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER