Moederschap is in de literatuur geen groots thema en dat is raar. Het Boekenweekthema kwam dus als geroepen. Aleid Truijens gidst u op volkskrant.nl door de uitgaven die dit heeft opgeleverd.  

Eén ding is niet veranderd: moederschap is in de literatuur – de echte, niet die van de damesbladen – geen groots thema. Dat is raar. Als er iets is dat het leven van miljarden mensen ingrijpend verandert, is dat het krijgen van een kind. In één klap je vrije leven inruilen voor een levenslange verantwoordelijkheid, nooit meer zorgeloos zijn. En tegelijk: de ontwapenende aanwezigheid van kinderen; een grote, niet opzegbare liefde.

‘Over vrouwen zoals ik hoor je, vreemd genoeg, niet zo veel’, schrijft Liesbeth Smit in de ‘open brief aan alle moeders’ waarmee haar boek Echte vrouwen krijgen een kind begint. Zij beschrijft een wereld waarin vrouwen zonder kinderen onzichtbaar zijn. Het stikt van de moeders, in de familie, in de vriendinnenkring, op het werk. Vrouwen die elkaar op één punt woordeloos begrijpen: als het gaat over ‘die van mij’. Vrouwen die, bewust of ongewild, geen kinderen hebben, die ‘een alternatieve route’ lopen, zijn óók talrijk. Smit doet hen recht in dit interessante boek.

Naast het boek van Smit bespreekt Aleid Truijens tal van titels.

Lees verder op topics.nl >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER