De geboorte van een kind staat bekend als een groot geluksmoment. Toch gaan veel jonge ouders gebukt onder stress. “Adequate hulp in een vroeg stadium is dan geboden”, benadrukt dr. Eva Potharst. “Zowel ouders als baby zijn daarbij gebaat. Laat je zo’n gezin aanmodderen, dan kan dit de ontwikkeling van een kind levenslang beïnvloeden.”

Eva Potharst: “Probeer eerst een gevoel van veiligheid te creëren”

Stress bij jonge ouders kan snel oplopen tot een zorglijke situatie. “Het kan het gedrag van de baby beïnvloeden, denk aan veel huilen of slecht slapen. Dat verhoogt de stress nog eens, terwijl de ouders juist minder goed in staat zijn om te troosten. De oplopende ouderlijke stress kan op haar beurt de ontwikkeling van het kind weer negatief beïnvloeden, wat de kans op het ontstaan van gedragsproblemen of een verstoorde emotieregulatie vergroot.”

Stress reguleren

Potharst vindt het van groot belang dat deze gezinnen tijdige hulp krijgen. Niet zozeer in de vorm van adviezen, maar vooral door de hulp te richten op het leren reguleren van stress. “Probeer eerst een gevoel van veiligheid te creëren. Pas dán ontstaat er de ruimte bij ouders om op een andere manier de zorg voor hun baby op te pakken.” Deze insteek staat centraal in de door haar ontwikkelde training ‘Mindful met je baby’. “Veel aandacht krijgt het oefenen in het leren omgaan met momenten waarin de stress oploopt. Ouders leren dan zich hier van bewust te worden. De volgens stap is de stress te leren reguleren.” Onderdeel van de training is een kijkmeditatie. “Deze helpt ouders de overstap te maken van de ‘doe-modus’ naar de ‘zijn-modus’ als ze met hun kindje zijn. Daardoor kunnen ze meer genieten van de mooie momenten.”

Win-win

De training, die bestaat uit 8 wekelijkse sessies van 2 uur, wordt gegeven aan groepjes van 4 tot 6 ouders met hun baby. Onderzoek toont aan dat de aanpak van ‘Mindful met je baby’ bijzonder effectief is. “Ouders ervaren minder stress en kunnen beter omgaan met inschatten hoe hun baby zich voelt. Op hun beurt reageren  baby’s responsiever naar hun ouders. Het is dus echt win-win van beide kanten.

Gezien het belang voor de ontwikkeling van een baby en het geluk van een jong gezin hoopt Potharst dat de training zijn weg vindt naar de praktijk. “Professionals kunnen hiertoe een korte opleiding tot trainer volgen. Hierin borduren we voort op kennis en ervaring die al aanwezig is.”

Verdieping

Tijdens de eerste lustrumeditie van het congres Vroegsignalering bij baby’s op 20 november verzorgt Eva Potharst een deelsessie over de ins & outs van de training ‘Mindful met je baby.’ “Ik ga dan onder meer in op wat de indicaties zijn en ga dieper in op de werkzame onderdelen van de training. Daarbij gebruik ik ook beeldmateriaal. Verder ga ik in op de kijkmeditatie met aandacht voor de baby. Deze is namelijk ook goed te integreren binnen andere ouder-kind behandelingen.”

Alle informatie over het congres staat op de website van Euregionaal Congresburo: klik hier

Eva is GZ-psycholoog, mindful ouderschap-trainer, Infant Mental Health specialist, en post-doc onderzoeker bij UvA minds, academisch behandelcentrum voor ouder en kind, en opleider bij Centrum voor Mindfulness.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER