Vaders zijn meer betrokken bij de zorg voor hun kind als hun vrouw meer werkt. Daarnaast houden vaders met een hoger opleidingsniveau zich meer bezig met de opvoeding.

Dit blijkt uit het proefschrift Drijfveren voor en barrières tegen betrokken vaderschap: Gezinskenmerken, sociale klasse en nationale context van socioloog Brett Ory dat zij op 5 september verdedigde bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Aantal werkuren moeder

Uit grootschalige enquêtegegevens uit 16 Europese landen en Australië concludeert Ory dat mannen in gezinnen waar de vrouw meer werkt, meer betrokken zijn bij de kinderen. Dit fenomeen is het sterkste in Nederland waar mannen gemiddeld genomen evenveel zorgen als vrouwen in het geval dat een vrouw 40 uur per week werkt. Nederlandse vaders spelen tegenwoordig net zo vaak met hun kind als de moeder. Echter, in slechts één op de drie huishoudens blijven vaders bij een ziek kind net zo vaak thuis als de moeders.

Opleidingsniveau bepalend

Ory laat in haar proefschrift zien dat het opleidingsniveau bepalend is. Hierbij gaat het in het bijzonder over het opleidingsniveau van de vader en die van de volwassen kinderen. In Nederland tonen vaders over het algemeen minder interesse in hun volwassen kinderen dan moeders, behalve in het geval dat allebei, de vader en kind, hoogopgeleid zijn. In ongeveer 80% van die gezinnen krijgen kinderen veel interesse van zowel hun vader als hun moeder. Deze kans is bijna twintig procent lager in gezinnen waar of de vader of het kind laagopgeleid is.

Drivers and Barriers of Involved Fatherhood : Family characteristics, social class, and country contex

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER