De nieuwe JGZ Richtlijn Motorische Ontwikkeling is uit, samen met informatie voor ouders. De richtlijn biedt kennis en praktische handvatten voor professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) over monitoring, preventie, signalering, advisering en verwijzing bij motorische ontwikkelingsproblemen. 

De vernieuwde JGZ richtlijn Motorische ontwikkeling is gepubliceerd. Tegelijkertijd staat de geactualiseerde, betrouwbare informatie voor ouders daarover op Opvoeden.nl en alle websites die deze informatie afnemen. Onder andere de teksten over fijne motoriek, lopen en DCD zijn aangevuld. Het is gelukt om de informatie voor professionals en de vertaling ervan voor ouders op hetzelfde moment beschikbaar te stellen!

Over de richtlijn

Naast de praktische handvatten biedt de richtlijn aangrijpingspunten over hoe samen te werken met aanpalende beroepsgroepen en scholen rondom motorische ontwikkeling. Verder komen de gevolgen van motorische ontwikkelingsproblemen, het onderzoek van de motoriek en de toeleiding naar verdere diagnostiek en behandeling aan de orde. Tot slot wordt de terugkoppeling en nazorg vanuit de JGZ besproken.

De richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de beroepsgroepen AJN, V&VN vakgroep jeugd en NVDA. Daarnaast is de richtlijn randvoorwaardelijk geautoriseerd door ActiZ en GGD GHOR Nederland.

Toevoegingen

Nieuw in de teksten is onder meer de informatie over:

  • Kenmerken van DCD
  • Aanwijzingen dat een loopstoel juist een negatief effect heeft op de motorische ontwikkeling
  • Het advies van kinder- en jeugdartsen dat kinderen vanaf vier jaar maximaal twee uur per dag buiten schooltijd met een beeldscherm bezig zijn
  • Fijne motoriek stimuleren
  • Wanneer peuters leren te lopen

Achtergrondinformatie over de richtlijnen en de informatie voor ouders

Uit een nieuwe of gewijzigde richtlijn komt bijna altijd informatie die voor ouders relevant is. Meestal werd dit pas na publicatie van een richtlijn verwerkt. Met het NCJ heeft Stichting Opvoeden.nl dit nu eerder in het proces opgepakt, zodat ouders direct de juiste, actuele informatie ontvangen. Dit lukte eerder al bij de:

Informatie voor ouders op NCJ-website

De website van het NCJ biedt een overzicht van alle richtlijnen. In alle opvoedgerelateerde richtlijnen is een link toegevoegd naar de bijbehorende informatie op Opvoeden.nl, bijvoorbeeld bij ADHD. Zo is het voor professionals nog eenvoudiger om de betrouwbare informatie voor ouders toe te passen in de praktijk!

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER