Wat als je als ouder in contact komt met de jeugdhulp? Voor velen is het een onbekende en verwarrende wereld. Vier ouders getuigen over hun zorgen, twijfels en frustraties. Uit de gesprekken blijkt dat de ouders niet altijd het gevoel hebben dat ze gehoord worden.

Tijdens de gesprekken, gepubliceerd op sociaal.net, lopen de emoties bij elke ouder snel hoog op. Er is weinig ingrijpender dat een samenleving kan doen dan de ‘controle’ over een kind overnemen. “Ouders komen in een totaal onbekende wereld terecht en weten niet goed wat hen overkomt”, zegt Joke Vermeiren van de vzw Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen. De vzw bevraagt ouders over hun ervaringen met de jeugdhulp en geeft op basis daarvan adviezen aan de hulpverlening en het beleid. “Op die manier wordt de stem van ouders, en dus ook onrechtstreeks die van kinderen, gehoord binnen de jeugdhulp. Maar ouders hebben zelf niet altijd het gevoel dat ze gehoord worden.”

Volgens Vermeiren zijn overleg en onderzoek onlosmakelijk verbonden met de jeugdhulp. “Maar in de praktijk blijkt dat dus niet altijd te gebeuren op de manier dat ouders verwachten.” De ouders hebben het gevoel dat ze constant in het defensief zitten. En dat ze altijd geconfronteerd worden met een vooroordeel. “Ouders zien hulpverlening als samen zoeken naar oplossingen voor de problemen die er zijn. Ze vinden het belangrijk dat ze gelijkwaardige partners zijn in dit proces.”

Maar daar wringt de schoen blijkbaar. “Spijtig genoeg ervaren veel ouders dat dit in de realiteit niet zo is. Nog te veel zet de hulpverlening zich volgens hen in een machtspositie. Dat zorgt voor een gevoel van onmacht en frustraties, waardoor er al snel conflicten ontstaan.”

Lees de vier ouderverhalen op sociaal.net >>

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER