Nuttig, prettig en duidelijk. Dat vinden de ouders uit het Landelijk Ouderpanel van de onderzoeken en peilingen. Dat blijkt uit een panelevaluatie. Het Landelijk Ouderpanel telt bijna 1500 ouders die via online onderzoeken hun ervaringen en behoeften op het gebied van opvoeden en onderwijs met ons delen.

We deden het afgelopen jaar vier grote onderzoeken over passend onderwijs, pesten, seksuele opvoeding en privacy. De korte peilingen gingen onder meer over mediaopvoeding, lerarenstaking, omvang van schoolklassen, samen slapen met je kind en opvoedvragen nu en later. 78% van de ouders die meededen aan de evaluatie vindt dat er voldoende onderzoeken zijn geweest. 16% wil zelfs aan meer onderzoeken meedoen.

Ouders blijven bij het panel aangesloten

We hebben het Landelijk Ouderpanel opgericht om de stem van ouders te laten horen en te gebruiken voor de ontwikkeling van informatie. 89% geeft aan dat erg te waarderen. Zo goed als alle ouders zeggen bij het panel te blijven. Daar zijn wij heel blij mee! Guido Verboom is een van de 165 vaders uit het Landelijk Ouderpanel. ,,Ik ben graag bewust bezig met de invulling van mijn ouderschap. Door mij aan te melden voor het panel heb ik een middel om mijn eigen gedachten te scherpen, weten wat er leeft en een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie hierover.” We hopen dat meer ouders zich bij het panel aansluiten. Dat kan via deze aanmeldpagina: https://www.landelijkouderpanel.nl/

Onderzoeken geven inzicht in vragen en dilemma’s

In de onderzoeken krijgen ouders de kans hun eigen ervaringen en behoeften te delen. 65% vindt dat hij zijn mening (zeer) goed kwijt kan. Deze input van ouders is voor ons erg belangrijk, omdat dat inzicht geeft in wat er onder hen speelt en tegen welke dilemma’s of vragen zij aan lopen. Daarnaast vragen we de ouders of zij de informatie van Opvoeden.nl en Oudersonderwijs.nl over een bepaald onderwerp willen beoordelen. Deze feedback verwerken wij met deskundigen in onze teksten.

93% vindt de onderzoeken duidelijk en 71% vindt de onderwerpen (zeer) interessant. De meeste ouders vinden de onderzoeken erg nuttig en prettig. Zo zei een van de ouders na het privacy onderzoek: ,,Het beantwoorden van de vragen zet je wel aan het denken. Zo was ik me niet bewust van de rechten die je hebt als het gaat om schoolinformatie.”

Relatie opbouwen met de ouders

Met de ouders in het panel bouwen we een relatie op. We koppelen terug wat we met de resultaten en hun feedback doen. We hebben een eigen panelpagina met nieuws, poll en informatie over de onderzoeken en het panel zelf. En natuurlijk hoort er zo nu en dan een klein presentje bij. Met de resultaten uit deze panelevaluatie gaan we ook weer aan de slag. We blijven kritisch kijken naar de manier waarop we vragen stellen en de onderwerpen die we voorleggen. Dit jaar volgen in ieder geval onderzoeken over huiswerkbegeleiding, vaderschapsverlof, zakgeld en alcoholgebruik.

Het Landelijk Ouderpanel in 2017

Benieuwd naar wat we in 2017 met de ouders hebben bereikt? Kijk dan hier: https://stichtingopvoeden.nl/nieuws/landelijkouderpanel-2/

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER