presentatie boek buurtgezinnen
Op de foto v.l.n.r.: Chantal Broekhuis (wethouder Utrechtse Heuvelrug), Nicole van der Veeke (coördinator gemeente Sittard-Geleen en Beek), Freke Spijkers (coördinator gemeente Roermond), Jan van Zanen (voorzitter VNG), Leontine Bibo (directeur/oprichter Buurtgezinnen.nl), Frits Naafs (burgemeester Utrechtse Heuvelrug). Fotograaf: Rob Oostwegel.

Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die het zwaar hebben, worden gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt. Het boek ‘Opvoeden doen we samen’ zet de meerwaarde van de aanpak uiteen in tien verhalen.

Op een laagdrempelige, gelijkwaardige, alledaagse wijze krijgen kinderen via de aanpak van buurtgezinnen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. In het boek, waarvan VNG-voorzitter Jan van Zanen onlangs het eerste exemplaar in ontvangst nam, vertellen vraag- en steungezinnen in tien verhalen over wat het hen brengt om met Buurtgezinnen mee te doen.

In de verhalen gaan zij ook in op de dilemma’s en uitdagingen zij tegenkomen. In het voorwoord komt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aan het woord: “Door Buurtgezinnen wordt het leven van veel kinderen en hun ouders een beetje aangenamer, waardoor een fijne kindertijd en een goed toekomstperspectief ook voor hen is weggelegd.”

Preventief en kostenbesparend

Nu, ruim drie jaar na de oprichting, is Buurtgezinnen.nl actief in meer dan 30 gemeenten en is voor meer dan 350 gezinnen in zwaar weer een steungezin gevonden. Hierbij zijn 600 kinderen betrokken. Inmiddels zijn er dus ruim 700 gezinnen actief bij Buurtgezinnen (als vraag- of als steungezin).

Waarom kiezen gemeenten voor dit initiatief? Voorop staat dat deze vorm van hulp naadloos aansluit bij de beoogde transformatie in het sociaal domein. De hulp wordt dichtbij door betrokken buurtbewoners gegeven. Zo wordt op een praktische manier invulling gegeven aan de pedagogische civil society. Een sterke pedagogische civil society zorgt ervoor dat minder kinderen jeugdhulp nodig hebben. Buurtgezinnen.nl werkt dus preventief en kostenbesparend.

Een filmpje elders op deze website geeft een beeld van de werkwijze.

Buurtgezinnen voor verwijzers

Opvoeden doen we samen

‘Opvoeden doen we samen’ is geschreven door schrijver en coördinator Buurtgezinnen.nl in IJsselstein Margret van Paassen. Elize Lam, senior onderzoeker bij het Lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede verzorgde een nabeschouwing. “Buurtgezinnen bemiddelt niet alleen tussen vraag en aanbod van informele steun, maar verbindt ook sociale klassen, door het koppelen van gezinnen uit allerlei lagen van de bevolking.” Het boekje is tot stand gekomen dankzij de financiële steun van het Oranje Fonds dat Buurtgezinnen.nl in 2017 beloonde met een Appeltje van Oranje.

Het boekje is op te vragen via info@buurtgezinnen.nl.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER