Sinds twee jaar draaien vijf Utrechtse buurtteams de training Pittige Jaren, een methode om gedragsproblemen bij jonge kinderen aan te pakken. In de training, die kan worden ingezet in de basiszorg, leren ouders met én van elkaar hoe ze kunnen omgaan met het ‘pittige’ gedrag van hun kinderen’.

Het in Amerika ontwikkelde programma Incredible Years (naar het Nederlands vertaald als ‘Pittige Jaren’) is door kinder- en jeugd psychiater Walter Matthys van het UMC Utrecht naar Nederland gehaald en onderzocht in samenwerking met onderzoekers en pedagogen Maartje Raaijmakers en Marte van der Horst van de Universiteit Utrecht. Zij leiden momenteel professionals op om de training te kunnen geven.

Ouders aan zet

Het idee achter het programma is dat ouders van jonge kinderen (3 tot 8 jaar) met gedragsproblemen veel problemen zelf kunnen aanpakken. Daar is soms wel wat empowerment voor nodig. De Pittige Jaren-training biedt ouders handvatten in de opvoeding en vergroot hun netwerk, zodat ze hier steun uit kunnen putten. Het programma onderscheidt zich van andere programma’s doordat ouders van elkaar leren, zelf oplossingen vinden en de trainer vooral een faciliterende rol heeft.

Gedragsverandering

Alja van der Herberg werkt bij Lokalis, de organisatie die in Utrecht ambulante basishulp voor jeugd en gezinnen biedt. Alja heeft de opleiding tot Pittige Jaren trainer gevolgd, en is coördinator van het programma in vijf Utrechtse wijken. Alja: “In deze training gaan we uit van de eigen kracht van ouders. We willen ouders tools meegeven waardoor ze beter kunnen omgaan met het problematische  gedrag van hun kinderen. Met deze training richten we ons niet op het veranderen van het gedrag van de kinderen, maar op een duurzame gedragsverandering bij de ouders.”

Vertrouwen in de toekomst

Alja heeft de afgelopen jaren gezien hoe ouders en gezinnen profiteren van de training. “Je ziet dat ouders echt een gedragsverandering doormaken. Ze kijken veel positiever naar hun eigen kind en dit maakt vaak weer dat het gedrag van hun kind ten goede verandert. Soms is er na de training nog steeds hulp nodig voor het kind, maar ouders hebben het gevoel dat ze meer controle hebben en beter weten wat ze zelf kunnen doen om hun kind te helpen.”

Uitrol programma

De opleiders hopen het programma Pittige Jaren de komende tijd uit te rollen door heel Nederland. Ze willen laten zien dat deze aanpak niet alleen gebruikt kan worden in de specialistische zorg, maar ook heel geschikt is voor de basiszorg. Door dit programma – dat een duurzame oplossing biedt – preventief in te zetten, kunnen grotere problemen, die specialistische zorg vereisen, voorkomen worden.

Lees verder op werkplaatsenjeugd.nl >

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER