Beschrijving
Als je ARFID hebt, Avoidant Restrictive Food Intake Disorder, vermijd je voedsel met een bepaalde structuur, kleur, geur of smaak. Of je eet te weinig of beide. Aanleiding kan zijn een verminderde interesse in eten of gevoeligheid voor de sensorische kenmerken van eten. Een andere oorzaak is het hebben van irrationele gedachten over het eten van bepaald voedsel. Het onderzoek naar deze stoornis is nog in volle gang en veel is nog onbekend.
Kinderen met ARFID kunnen erdoor in een sociaal isolement raken. Meestal komt een maaltijd immers drie keer per dag terug. Ook verloopt het eten op school moeizaam en moeten traktaties worden afgeslagen. Gevolg kan zijn dat een kind niet meer durft deel te nemen aan activiteiten zoals kinderfeestjes, logeerpartijtjes en een schoolkamp.
Ouders en zorgverleners zitten regelmatig met de handen in het haar en kunnen vaak rekenen op onbegrip voor wat anderen alleen maar als ‘kieskeurigheid’ of verwend gedrag zien. Zij hebben behoefte aan zowel professionele informatie en adviezen als aan erkenning en herkenning door lotgenoten.
Aan ‘Overleven met ARFID’ werd medewerking verleend door prof. dr. Sandra Mulkens, hoogleraar Voedings- en eetstoornissen, prof. dr. Remco Havermans, hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid, Thomas Fondelli, psychotherapeut en auteur van het boek ‘Autisme en eetproblemen’, Prof. dr. Wouter Staal, Bijzonder Hoogleraar Autismespectrum-stoornissen, diverse specialisten van SeysCentra en Altrecht Eetstoornissen Rintveld, en specialisten binnen de eetteams van het WKZ, en het AUMC. Plus vele anderen die als professional betrokken zijn bij het begeleiden van kinderen met ARFID en hun ouders.
Rita Maris
Uitgeverij Aldo
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.