Zweden, Noorwegen en IJsland voeren het meest gezinsvriendelijke beleid. Belangrijk, want hierdoor krijgen kinderen een betere start in hun leven. Ook helpt het helpt ouders bij het vinden van de juiste balans tussen werk en privé.

Uit onderzoek van Unicef, waarover het NJi bericht, blijkt dat gezinnen in Zweden, Noorwegen en IJsland het beste af zijn. Nederland staat op de vijftiende plek op de ranglijst van landen met het meest gezinsvriendelijke beleid.

In Zweden, Noorwegen en IJsland is de duur van het ouderschapsverlof, van met name vaders, het langst. Dit verlof is belangrijk om een band op te bouwen met het kind. Ook is het aantal kinderen dat in deze landen gebruikmaakt van voorschoolse educatie het hoogst, wat waardevol is voor kinderen voor het leren van sociale vaardigheden.

Caroline Vink, medewerker van het Nederlands Jeugdinstituut, verbaast het niet dat Nederland niet verder komt dan de vijftiende plaats. “Unicef onderzoekt al ruim vijftien jaar hoe rijke landen ‘scoren’ op hun kind en gezinsbeleid. Het beleid in Nederland mag wel wat gezinsvriendelijker en dat wordt met dit onderzoek onderstreept. Zo is voorschoolse educatie in Nederland geen basisvoorziening en scoren we heel laag op vaderverlof.”

Meer informatie

Bron: Unicef; Nederlands Jeugdinstituut

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER