Er is sprake van een zorgwekkende toename van eenzaamheid onder gehandicapte kinderen. Maar liefst 1 op de 5 van de kinderen met een handicap heeft geen vriendjes. Ook worden ze nauwelijks uitgenodigd voor kinderfeestjes. Dat blijkt uit het jaarlijkse index-onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind. De stichting heeft een scala aan tips verzameld voor ouders die kinderen met een handicap meer willen betrekken.

In opdracht van Stichting het Gehandicapte Kind deed onderzoeksbureau Kien onderzoek onder kinderen tussen 6 – 18 jaar naar hoe zij hun dagelijkse leven ervaren en hoe zij hun toekomst zien. Aan dit onderzoek deden in totaal 600 kinderen mee.

Weinig vriendjes en vriendinnetjes

Maar liefst 19% van de kinderen met een handicap geeft aan geen enkel vriendje of vriendinnetje te hebben. En de kinderen met een handicap die wél een vriendje hebben, geven aan dat ze hun vriendjes niet zo vaak zien als dat ze zouden willen. Dit komt voornamelijk doordat school te ver weg is en faciliteiten, zoals speeltuinen of sportverenigingen, in de buurt niet toegankelijk zijn. Ook geven kinderen met een handicap aan dat ze niet genoeg aansluiting met kinderen zonder handicap vinden.

Slechts 52% welkom op kinderfeestjes

Een belangrijke activiteit in het leven van een kind is het hebben van kinderfeestjes. Dit wordt door kinderen ervaren als de bevestiging van een vriendschap, erbij horen. Van de kinderen zonder handicap wordt 9 van de 10 wel gewoon uitgenodigd voor een kinderfeestje. Van de kinderen met een handicap is dit slechts 5 op de 10. Een van de redenen hiervan is dat ouders van kinderen zonder handicap denken dat het lastig samen spelen is met kinderen met een handicap.

Desastreuze gevolgen

Henk-Willem Laan, directeur-bestuurder van Stichting het Gehandicapte Kind: “We hebben in Nederland goede gehandicaptenzorg en voorzieningen ontwikkeld, maar helaas met als resultaat dat kinderen met een handicap in een parallelle, aparte samenleving leven. Met desastreuze gevolgen, zoals het hebben van geen vriendjes. Kinderen met een handicap hebben dit grote gevoel van eenzaamheid al ervaren tijdens de coronacrisis, toen zij werden vergeten. Je zou denken dat nu de lockdowns achter de rug zijn, deze kinderen ook weer minder eenzaam worden. Het tegendeel is echter bewezen: kinderen met een handicap zijn ongelukkiger dan hiervoor.”

Stichting het Gehandicapte Kind strijdt voor een samenleving waarin alle 100.000 kinderen met een handicap in Nederland omarmd worden. Waarin alle kinderen met en zonder handicap met elkaar opgroeien. Op een reguliere school in een Samen naar School klas, in een speeltuin en op de sportvereniging in de buurt. Laan vervolgt: “Als kinderen met en zonder handicap vanaf jongs af aan met elkaar in contact komen, wordt het voor de toekomstige generatie als normaal gezien. Wij roepen dan ook in de Week van het Gehandicapte Kind op om contact te leggen met deze kinderen zodat ze weer gezien worden. Heb jij binnenkort een kinderfeestje? Kijk of er dan ook een kindje met een handicap kan aansluiten. Daar moeten we als samenleving allemaal iets aan bijdragen.”

Tips voor ouders

Voor ouders die kinderen met een handicap meer willen betrekken heeft de stichting een scala aan tips verzameld hoe ze dit kunnen doen. Voor meer informatie: klik hier.

Bron: Persbericht Stichting het Gehandicapte Kind

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER