ouders en baby

Een goede partnerrelatie kan een positief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen. Bovendien kan het leiden tot besparingen bij gemeenten. Preventieve partnerondersteuning verdient dan ook alle aandacht. Een factsheet van NCJ/NJi bevat cijfers, tips, handreikingen en inspirerende voorbeelden.

In 2016 kregen in Nederland ruim 78.000 vrouwen hun eerste kind (CBS, 2017). Dat betekent dat wekelijks honderden partners zich binnen hun relatie ontwikkelen naar ouderschap. Waarom is het belangrijk dat u als de gemeente ondersteuning aan deze ouders faciliteert?

Eerste kind

Uit onderzoek blijkt dat de komst van een eerste kind de relatie van veel ouders op de proef stelt. Dat is niet vreemd: ze zijn ineens niet alleen meer partners, maar ook ouders. De nieuwe rol betekent dat een aantal zaken in hun leven verandert. Gebroken nachten zorgen voor vermoeidheid. Ook door hooggespannen verwachtingen kunnen ouders sneller prikkelbaar raken, waardoor er een ruzie of een conflict kan ontstaan.

Kwaliteit relatie

Conflicten en minder aandacht voor elkaar kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de relatie, en een voorloper zijn van relatieproblemen en echtscheiding op langere termijn (Kluwer, lezing 07-11-2016). Juist daarom is het belangrijk om aanstaande ouders te informeren over de komende veranderingen in hun relatie, zonder deze te problematiseren.

Relaties tussen ouders worden sterker als zij effectief met elkaar kunnen communiceren, conflicten kunnen hanteren en hun emoties reguleren. Relatievaardigheden, zelfmanagement en zelfbewustzijn zijn belangrijke levensvaardigheden voor alle ouders (Petterson, Gravesteijn & Peschier, 2017) en aandacht hiervoor past in allerlei bestaande preventieve activiteiten voor ouders.

Factsheet

De kracht van een goede partnerrelatie tussen ouders >

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER