De scholen zijn sinds een week weer open. Ons vlindertje zit op het speciaal basisonderwijs en ging dus meteen de hele week. We waren allemaal opgelucht, zeker ook mijn dochter. Opgelucht dat we weer teruggingen naar normaal. Maar wat is normaal?

Voor mijn dochter is veel weer normaal. Een heel andere bezetting aan leerkrachten, maar wel allemaal leerkrachten die ze kent. Mijn antwoord op haar standaardvraag ’s avonds is weer hetzelfde: “Morgen gaan we opstaan, aankleden en ontbijten. Dan ga je met de bus naar school. Als je thuiskomt uit school is mama er (of je begeleidster). En in de avond gaat mama je in bad doen.” Alles weer zoals het was.

Maar is het dat ook? Zijn we echt terug naar normaal? Maandagavond ging ik om 23.00 uur nog even kijken en vond mijn dochter zachtjes huilend in bed. Ik ging even bij haar zitten, zong een liedje, maar niets hielp. Uiteindelijk heeft ze bij ons geslapen. Dinsdagavond duurde het heel lang voor ik haar rustig had. Woensdag ging ze weer sporten bij het sportcentrum voor kinderen met een beperking. Omdat we het openbaar vervoer nog wat spannend vonden, heb ik haar en haar begeleidster gebracht. Het verwarde mijn dochter. Donderdagmiddag werd ze zomaar ineens woedend op me toen ze aan het eind van een heerlijke middag met haar begeleidster in het park weer thuiskwam. Allemaal signalen dat er toch iets speelt.

We zijn wel terug naar school, maar we zijn niet terug naar het oude normaal. Hoezeer haar week ook op de weken voor corona lijkt, het is niet zoals normaal. Want de volwassenen zijn niet normaal. De volwassenen zijn allemaal zoekend naar een nieuw normaal, soms angstig, soms opgelucht, maar allemaal een beetje extra alert. De volwassenen dragen allemaal mooie en minder mooie intense herinneringen met zich mee. De volwassenen doen wel normaal, maar zijn toch niet helemaal als normaal. Hoezeer ze ook hun best doen.

En dat voelt ze. Het lijkt normaal, maar het is het niet. Ook voor ons volwassenen niet. Hoe kan ik haar geruststellen als ik zelf nog zo zoekend ben?

© Leontien Sauerwein (www.leontien.sauerwein.com)

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER