Ouderbemoeienis neemt hand over hand toe In Amerika komt het zelfs al voor dat ouders met hun kind meegaan naar sollicitatiegesprekken. Wanneer stopt dat pamperen door opvoeders die niet kunnen loslaten?

Hoever gaan ouders in hun liefde voor hun grote kind?, vraagt Ally Smid zich af in Trouw. Zij wijst erop dat pamperende ouders niet geluisterd naar oud-hoogleraar Julie Lythcott-Haims van Stanford University in Californië, die in 2015 over dit fenomeen het boek ‘How To Raise an Adult?’ schreef. Oftewel: hoe voed je een volwassene op?

Bonsaiboompjes

Lythcott dresseerde haar eigen kinderen ook ‘als bonsaiboompjes’, omdat die het hoogst haalbare moesten bereiken. Ze gaf toe dat ze pas inzag waar ze zelf mee bezig was toen ze duizenden andere kinderen voorbij zag komen op haar universiteit. En te maken kreeg met het gedrag van ouders.

In haar Ted-talk ‘Succesvolle kinderen opvoeden – zonder bemoeizucht’ (2016) leest Lythcott ouders de les. “Wij móeten wel continu in contact staan met hun schooldirecteur, sportcoach, scheidsrechter en werkgever omdat we van onze kinderen eisen dat ze op alle terreinen blijven presteren. We zijn hun conciërge, personal coach en secretaresse ineen. We willen dat ze gelukkig zijn, maar vragen als eerste altijd naar hun huiswerk en hun cijfers. Ze komen met een diploma en een lichte burn-out van school, klaar voor het volgende systeem. We doen alsof ze geen toekomst zúllen hebben. Misschien zijn we gewoon bang dat we niet over ze kunnen opscheppen bij onze vrienden.”

Oudervoorlichter

Het gekke is dat LinkedIn, het digitale netwerk voor vakmensen, juist inspeelt op die aanhoudende ouderbemoeienis. Kinderen vragen hun ouders nog steeds bij veel kwesties om advies, dus die betrokkenheid van ouders is cruciaal voor het succesvol zijn van het kind in een bedrijf, zo wordt gedacht. Al vijf jaar organiseert het netwerk daarom de ‘Bring in Your Parents Day’, een dag in november waarop kinderen hun ouders meenemen naar hun werk. In 2016 bezochten zo twintigduizend ouders hun kind bij vijftig bedrijven over de hele wereld.

Ook de universiteiten van Maastricht en Wageningen hebben een vorm gevonden om ouders ter wille te zijn. Zij hebben sinds kort een oudervoorlichter, een splinternieuwe functie, de enige in Nederland. Tot nu toe waren er alleen decanen en voorlichters voor studenten. Deze voorlichter, Hermien Miltenburg (64, zelf drie volwassen kinderen), legt ouders uit dat een universiteit (of hbo-instelling) hun niet mag inlichten over studieresultaten. En dat met interesse tonen niks mis is, maar dat te veel pushen niet helpt. Ze ziet jaarlijks zeker 100.000 bezoekers op haar blog.

Altijddurende bijstand

Opvoeders, schrijven Dorine Hermans en Els Rozenbroek in ‘Geef dat kind een slok jenever’ (2017), zijn tegenwoordig als gastvrouwen en -heren die hun kinderen hebben uitgenodigd op een feest. Als de gasten zich niet uitbundig amuseren, hebben de ouders gefaald. Sinds de introductie van de pil kwamen er generaties ouders die bewust kinderen kregen. Dat kunnen ze eigenlijk niet aan.

Herman Vuijsje en Anneke Groen noemen opvoeders-die-niet-kunnen-loslaten in hun boek ‘Eindeloos ouderschap’ (2016) ‘onze lieve ouders van altijddurende bijstand’. ‘Kinderen zijn ons heiliger dan ooit. We willen dat ze gelukkiger worden dan wij zijn.’ Oh, is dat het? Misschien zijn we niet zozeer met hun geluk bezig, maar willen we ze behoeden voor ongeluk.

Draadloze navelstrengen

D66-Kamerlid Paul van Meenen waarschuwde in de Tweede Kamer laatst over ‘een glazen digitale kooi’ waar kinderen in zitten. Want via gps en leerlingvolgsystemen als ParnasSys en Magister zijn kinderen altijd te traceren. Draadloze navelstrengen tussen ouders en kinderen, noemt Katleen Gabriels, universitair docent ethische technologie, ze. Van Meenen vindt het onzin dat ouders te pas en te onpas schoolprestaties, absenties en huiswerkopdrachten willen inzien. Hij wil dat de minister van onderwijs afspraken maakt met scholen welke zaken gedeeld worden.

> Ga voor het hele artikel naar Trouw.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER