Gaan ambitie en kinderen samen? Of je er nou als moeder voor kiest om in deeltijd, fulltime of helemaal niet te werken, er zijn altijd wel anderen die er iets van vinden. De polemiek liep in de Volkskrant hoog op. Zes vrouwen geven hun mening.

Nederlandse vrouwen zijn ­wereldkampioen deeltijdwerk. Drie op de vijf vrouwen werken in deeltijd. Columnist Heleen Mees is een van de felste tegenstanders van moeders die in deeltijd gaan werken als ze kinderen krijgen. Mees: “Het stoort mij dat het vooral vrouwen zijn die de deeltijdbanen hebben en de zorgtaken op zich nemen en daardoor minder carrière maken. Terwijl ik vind: vrouwen zijn niet voorbestemd om voor de kinderen te zorgen. Ze hebben daar noch een bijzondere geschiktheid, noch een bijzondere verantwoordelijkheid voor ten opzichte van mannen.”

Ze gaat zelfs nog een stapje verder: “Vrouwen die in deeltijd werken schaden niet alleen hun eigen carrière, maar bederven het ook voor andere vrouwen. Werkgevers die kunnen kiezen tussen een vrouwelijke en mannelijke sollicitant zullen immers de voorkeur geven aan de mannelijke sollicitant, omdat ze verwachten dat de vrouwelijke sollicitant na een dure zwangerschap maar half inzetbaar is. Bovendien groeien meisjes én jongens zo op met de idee dat vrouwen niet geschikt zijn voor leidinggevende functies.”

Haar oplossing: “Versimpel je leven door vijf dagen per week te werken. Geef het extra inkomen uit aan dingen waarmee je tijd bespaart; een schoonmaakster, kant-en-klaarmaaltijden en een oppas die de kinderen ook naar muziekles en sportvereniging brengt. Dat scheelt veel overdracht en out-of-office-reply-stress en is overzichtelijker dan het deeltijdgeneuzel waarin Nederland zich momenteel verliest.”

Fulltime werken schaadt de maatschappij

Columnist en wetenschapsjournalist Asha ten Broeke vindt het verkeerd om fulltime werken als het hoogst haalbare te zien. Bovendien is het volgens haar slecht voor de maatschappij.

Lees verder op Volkskrant.nl >>

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER