Online media bieden talloze mogelijkheden, maar kunnen ook veel van je vragen. Helemaal nu veel zorgprofessionals door de coronacrisis meer thuis zitten en veel contacten via een scherm verlopen. Zes tips vergemakkelijken het online onderhouden van contacten met ouders en kinderen. De tips zijn ontwikkeld in het kader van de Week van de Mediawijsheid.

1. Krijg persoonlijk advies van mediadeskundigen
De website Mediaopvoeding.nl biedt ouders de mogelijkheid om persoonlijk advies te vragen aan deskundigen of eerder gestelde vragen van andere ouders te bekijken. Mediaopvoeding.nl vind je ook op Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram.

2. Filmpje met tips over het gebruik van de MediaDiamant
In dit filmpje legt presentatrice Fiona uit hoe je als ouder de MediaDiamant thuis kunt toepassen. De MediaDiamant biedt vijf pijlers waarmee je je kind op een veilige en gezonde manier media kunt laten gebruiken.

3. Ouders en kinderen aan het woord over mediaopvoeding thuis
Wanneer geven andere ouders hun kind een mobiele telefoon? Welke games spelen andere kinderen thuis? En hoe lang mogen zij achter een beeldscherm? Op deze en andere vragen geven ouders en kinderen antwoord in deze filmpjes.

4. Informatie over mediaopvoeding voor baby’s, peuters, basisschoolkinderen en pubers
Opvoeden.nl biedt voor iedere levensfase van een kind tips en adviezen omtrent mediaopvoeding. Kijk maar eens bij: baby, peuter, basisschoolkind en puber. Je vindt deze informatie ook terug op Groeigids.nl en in de GroeiGids app.

5. Resultaten van mediaopvoedingonderzoek onder ouders
Begin dit jaar deden we met het Netwerk Mediawijsheid onderzoek onder ouders van onder andere het Landelijk Ouderpanel over mediagebruik in coronatijd. De resultaten kun je terugvinden:

6. Toolbox Mediaopvoeding: Media? Gewoon opvoeden!
Beroepskrachten, zoals docenten en pedagogisch medewerkers, kunnen ouders helpen bij het vinden van antwoorden en het mediawijs maken van hun kind. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft hiervoor de Toolbox Mediaopvoeding ontwikkeld.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER