Recensie ‘ASS van dichtbij’ door Sylvia v/d Salm

Schrijfster Pascale Bruynseels heeft een andere invulling aan de afkorting ASS gegeven: Autisme? Samen Sterker! In ‘ASS van dichtbij’
geeft zij niet alleen uitleg over ASS, maar besteedt zij ook veel aandacht aan het ondersteunen van gezinnen met een kind met ASS. Het is een mooie eerste gids voor ouders om meer over autisme te weten te komen en vooral te lezen dat je niet de enige bent.

Het boek bevat vijf hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk wordt ingegaan op wat ASS is. Aan de hand van de ijsberg worden termen zoals rigiditeit en executieve functies uitgelegd. In de twee hoofdstukken daarna wordt ingegaan op hoe de diagnose wordt gesteld en wordt aangegeven wat een kind met autisme helpt. Denk hierbij aan structuur en de manier van communiceren.

Impact en omgeving

De laatste twee hoofdstukken gaan in op de impact van een diagnose op het gezin en op wat de omgeving kan doen. De gevolgen van ASS hebben impact op het hele gezin. Dit hoofdstuk zou iedereen in de samenleving moeten lezen. Het gaat over de enorme vermoeidheid bij ouders en het oordelen van anderen, bijvoorbeeld bij een driftbui in de supermarkt. Het hoofdstuk over wat de omgeving kan doen bevat een prachtig voorbeeld van vrienden die er met kleine aanpassingen voor zorgden dat een gezin met kinderen met autisme ook van een verjaardag konden genieten. Het boek sluit af met acht praktische tips om gezinnen met autisme te helpen.

Vormgeving

De kracht van dit boek is dat het prettig leesbaar is en overzichtelijk vormgegeven. Stukjes theorie worden gevolgd door voorbeelden van ouders met een kind met autisme. Dit zijn heel eerlijke voorbeelden die voor veel lezers herkenbaar zullen zijn. Naast de voorbeelden van ouders geeft ook de schrijfster praktijkvoorbeelden uit haar werk als ambulant begeleider. Samenvattende tips staan puntsgewijs genoemd in aparte kaders.

Door het boek heen staan kreten die aanspreken en waarin veel ouders zich zullen herkennen. Sommige kreten zijn ontroerend, andere informatief. Deze kreten zullen meer begrip creëren. Er zijn ook kreten die krachtig weergeven waar het bij autisme om gaat: structuur + voorspelbaarheid = RUST.

Waardevol

Professionals kunnen dit boek aanraden aan alle ouders met een kind die net de diagnose ASS heeft gekregen. Dit is een mooi laagdrempelig boek en kan de eerste bron van informatie zijn voor ouders. Het is ook een boek om uit te lenen aan de omgeving. ‘ASS van dichtbij’ bevat veel waardevolle informatie om familie of vrienden met een kind met autisme beter te begrijpen en vooral te helpen.

ASS van dichtbij >>

Sylvia van der Salm is leerkracht en logopedist. Momenteel werkt zij als logopedist in een kinderdagcentrum. Daar behandelt zij logopedische problemen bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme, cerebrale parese, Downsyndroom, ernstige meervoudige beperking of andere syndromen. Sylvia heeft veel ervaring met kinderen die niet of nauwelijks spreken en Applied Behavior Analysis (ABA) bij jonge kinderen met autisme.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER