Er is een nieuwe campagne om pleegouders te werven van start gegaan. Dit keer geen spotjes op radio en tv, maar met een ‘virtual reality’-beleving door een VR-bril. “De vraag ‘wil jij ook pleegouder zijn?’ komt daardoor echt binnen”, zo vertelt een bezoeker.

De virtual reality-campagne reist de komende tijd langs scholen en organisaties, meldt NH Nieuws. “Met de VR-bril op sta je op het schoolplein bij de Luizenmoeder”, vertelt Maaike Maas van Spirit, initiatiefnemer van de campagne. “Er komt een moeder met pleegkind het plein opgelopen en dan ontstaat er een gesprek, onder andere over de vooroordelen.” Met de virtual reality-beleving hoopt de organisatie nieuwe pleeggezinnen te vinden en te werven.

‘Niet meteen voor altijd’

Er is een grote behoefte aan pleegouders. “En dat hoeft niet meteen voor altijd te zijn”, zegt Mieke Verschure, directeur specialistische zorg bij Spirit. “Het mag ook alleen voor de weekenden of voor crisisopvang. Ook als alleenstaande of 65-plusser ben je bij ons van harte welkom.”

Ervaringen

Behalve veel bewondering zijn er ook veel vooroordelen over het pleegouderschap. Het is niet eenvoudig, maar wel heel waardevol, zeggen meerdere pleegouders.

“In het begin is het lastig je weg vinden tussen alle zorgorganisaties”, vertelt pleegvader Remco Schmieman. “Als pleegouder moet je echt de regie nemen.” Of hij ooit spijt heeft van zijn keuze om pleegouder te worden? “Nee, zeker niet. Ik heb nu al weer zin om naar huis te gaan en ze weer te zien.”

“Het is zwaar, maar leuk,” vertelt pleegvader Joram Frank bij de kick-off van de campagne. Met zijn partner zorgt hij voor twee pleegkinderen, maar een held voelt hij zich zeker niet. “Nee hoor. Vooral die kinderen zijn dapper, dat ze in een ander gezin opnieuw durven te beginnen.”

Martine Colijn vangt al jaren kinderen op in huis. “We hebben er de ruimte voor. In twintig jaar tijd hebben we nu meer dan 140 kinderen opgevangen.” Ze biedt de kinderen structuur en ritme. “En dan zie je ze weer opbloeien, naar school gaan, lekker sporten.”

Meer weten?

Op de website van Spirit komen meer pleegouders aan het woord, klik hier.

Ook is er een pagina met kinderen waarvoor een pleegezin wordt gezocht, klik hier.

Op NH nieuws komen een aantal pleegouders aan het woord over hun ervaringen, klik hier.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER