Kinderen van ouders met ernstig overgewicht lopen risico op een vertraagde ontwikkeling. Er is een direct verband tussen trage ontwikkeling van de motoriek en obese moeders en vaders.

Dat blijkt uit onderzoek van het NIH’s Eunice Kennedy Shriver instituut, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, waarover NU.nl bericht. De onderzoekers gebruikten de data van een eerdere studie uitgevoerd onder vijfduizend vrouwen en hun kinderen. De kinderen werden gevolgd vanaf ongeveer vier maanden tot hun derde levensjaar en in totaal zo’n zes keer gecheckt door een kinderarts. De moeders en vaders werden aan het begin van het onderzoek gewogen en gevraagd naar hun gezondheid. Daardoor konden de onderzoekers de gegevens van kinderen met ouders met een gewoon gewicht en kinderen met ouders met overgewicht vergelijken.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met obese moeders 70 procent meer kans hadden om een proef niet te halen die de motoriek test. Verder was de kans 75 procent groter dat zij de test op hun sociale vaardigheden niet haalden. Die kans werd in beide gevallen groter als beide ouders obees waren. Wat daarbij opviel was dat kinderen van obese moeders meer moeite hebben met het beheersen van fijne motorische vaardigheden en dat de problemen van kinderen van obese vaders meer lagen op het vlak van sociale competentie. Waren beide ouders  extreem zwaarlijvig dan beek het probleemoplossend vermogen minder.

De wetenschappers wijzen er in hun studie, op dat meer onderzoek nodig is om de reden voor het verband te achterhalen.

Parental obesity linked to delays in child development

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER