Het aantal beschikbare pleegouders is nog steeds veel te laag, zegt Pleegzorg Nederland aan het begin van de Week van de Pleegzorg. Jaarlijks zijn er zeker 3.500 nieuwe pleegouders nodig, vorig jaar meldden 2.647 zich aan. Intussen neemt het aantal pleegkinderen toe.

In 2020 waren er 19.097 pleegkinderen, zo’n 800 meer dan vijf jaar eerder. “Te weinig pleegouders betekent dat kinderen vaker doorgeplaatst worden of dat het lang duurt voordat de juiste match voor een fijne plek gevonden is”, zegt Pleegzorg Nederland, onderdeel van Jeugdzorg Nederland.

De groei komt vooral door het streven om zoveel mogelijk kinderen die niet thuis wonen, toch een gezinssituatie te bieden en niet een andere woonvorm. Het mag ook om een gezin met één ouder gaan. De samenstelling maakt niet veel uit, als het gezin maar stabiliteit kan bieden. Kinderen moeten een stabiele basis hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Gebeurt dat niet, dan is er sprake van kansenongelijkheid, zegt Pleegzorg Nederland.

Pandemie

De organisatie hoopt dat “nu corona op zijn retour lijkt, mensen weer vaker hun hart en huis zullen openstellen voor pleegkinderen”. De pandemie veroorzaakte volgens haar “een afwachtende houding” en dus nog minder aanmeldingen dan in 2019, toen het er 2.780 waren en dus ook al niet genoeg.

Groen verlicht

Diverse gebouwen zullen de komende dagen groen verlicht worden. Doel hiervan is aandacht te vragen voor de pleegzorg. Het groene licht symboliseert voor hen de hoop op een mooie toekomst.

Bron: skipr.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER